Uradi sam: Terarijum za biljke

Objavljeno: 21. 6. 2015 u 12:59h

Ljubitelji biljaka oduševljavaju se kreacijama koje se stvaraju u terarijumima – malim eko-sistemima koji se kreiraju unutar zatvorene posude sa zemljom i biljkama.

Kreiranje terarijuma je jednostavan posao, ništa komplikovaniji od obične sadnje cvijeća, a prava ljepota ogleda se u tome što je finalni izgled terarijuma nepredvidiv.

Najčešće se postavljaju paprati i mahovine, ali u obzir dolazi veliki broj biljaka po izboru. Važno je da su u pitanju spororastuće močvarne vrste kojima prijaju vlaga i toplota. Osim s vrstom biljaka, možete se poigrati i vrstama posuda u kojima ćete napraviti ovu mini-kreaciju. Vaš izbor mogu da budu staklene tegle, ali čak i male sijalice koje ćete ispuniti zemljom i biljkama.

Potrebno:

Za sadnju biljaka u terarijum biće vam potrebno: staklena posuda, aktivni ugalj u komadićima, zemlja za cvijeće, mahovina, biljke za terarijum, lopatica i kantica za zalijevanje. Donosimo prikaz sadnje kroz osam koraka:

1. Na dno staklene posude postavite sloj aktivnog uglja u visini od tri do pet centimetara.

Na dno naspite aktivni ugalj. Pomiješajte zemlju za cvijeće i aktivni ugalj u omjeru 10:1. Sve dobro izmiješajte rukama ili lopaticom. U posudu naspite pripremljenu mješavinu, do jedne četvrtine posude. Pritisnite zemlju kako biste istisnuli vazduh iz vazdušnih džepova.

2. Izvadite biljke iz saksija u kojima ste ih kupili. Postavite ih na mjesta gdje želite da rastu. Ostavite dovoljno prostora između biljaka. Dodajte ostatak zemlje između biljaka. Zemlju sabijte rukama. Biljke ne smiju da dođu do vrha staklene posude.

3. Na površinu mješavine postavite mahovinu, a možete i oblutke, pokrivku za tlo u boji i slično. Potom zalijte biljke i postavite ih na svijetlo mjesto, ali bez direktne sunčeve svjetlosti. Zalijevanje biljaka će zavisiti od vrsta koje ste kupili.

4. Održavanje terarijuma je jednostavno, uklanjajte suvo lišće kao i ono koje izlazi iz posade.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/uradi-sam-terarijum-za-biljke/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])