Pet načina da prestanete grickati nokte

Objavljeno: 16. 6. 2015 u 16:52h

Kažu da čak trećina adolescenata gricka nokte, ali takođe i da će trećina njih prestati s navikom do 35. godine. Navike poput ove često radimo nesvjesno, a rezultat su nervoze, stresa i dosade.

Grickati nokte svakako ne izgleda ni lijepo ni privlačno, a samim činom prenosimo sve prljavštine i bakterije u usta. Rezultat može da bude i nepovratno oštećenje noktiju, desni i zuba. Ako želite da prestanete s ovom navikom, pročitajte savjete kako to i da učinite.

Nadogradnja noktiju

Vještački nokti ne samo da izgledaju odlično, već su od velike pomoći osobama koje ih grizu. Ukoliko niste tip osobe koja bi uživala u tako sređenim noktima, možete da ih oblijepite flasterom ili da na ruke staviti rukavice, prenosi B92.

Usvojite novu naviku

Baš kao što to znaju i zavisnici o cigaretama, navika se teško rješavamo. Pokušajte da je zamijenite nekom dobrom. Neki od primjera su žvakanje žvake, grickanje orašastih plodova ili pjevušenje. Ukoliko vam ništa ne polazi za rukom, obratite se stručnjaku za pomoć.

Potražite podršku prijatelja

Put do bilo kog cilja je mnogo lakši uz podršku prijatelja, a od posebne pomoći biće osoba koja prolazi kroz isto što i vi.

Povežite osjećaje i situacije

Baš kao i situacije, naše misli kreiraju i naše ponašanje. Ako možete da prepoznate koje su situacije okidač, postanite ih svjesni i razmišljajte o njima svaki put kad poželite da grickate nokte. Probuđena svijest o problemu može vam mnogo pomoći.

Pronađite spas u opuštanju

Ako ste već prepoznali koje vas situacije i raspoloženje tjeraju da grizete nokte, pronađite neku metodu opuštanja koja će pobijediti jaku želju. Igrajte, pjevajte, meditirajte ili pripremite biljni čaj koji će vas umiriti.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/pet-nacina-da-prestanete-grickati-nokte/||claudebot