Deset savjeta za pravljenje zdravije pizze

Objavljeno: 29. 4. 2015 u 19:34h

Pizza ne mora biti nezdrava hrana ukoliko se držite određenih pravila, odnosno ukoliko se odlučite za kombinaciju zdravih i ukusnih sastojaka. Ukoliko želite kod kuće napraviti zdravu pizzu, donosimo vam deset korisnih savjeta.

Deset savjeta za pravljenje zdravije pizze

1. Koristite integralno brašno

Obično bijelo brašno zamijenite integralnim i od njega napravite bazu za pizzu. Na taj način će te unijeti vlakna i proteine.

2. Kora treba biti tanka

Mnogi vole deblju koru, ali ukoliko želite zdravu pizzu, zaboravite na to. Čak i kad imate tanku koru, moći ćete uživati u okusu glavnih sastojaka pizze, siru, sosu i slično. Takođe, izbjegavajte pizzu s punjenim ivicama.

3. Napravite vlastiti sos

Kupovni sosevi su puni natrija, šećera i drugih konzervanasa. Zbog toga se preporučuje da napravite domaći sos od pesta, gljiva ili luka. To će poboljšati kvalitet pizze.

4. Pizzu obogatite proteinima

Ako želite ukusnu pizzu, koristite piletinu na žaru, škampe, jaja, grah i druge sastojke bogate proteinima. Time možete zamijeniti prerađene kobasice i druge nezdrave sastojke.

5. Koristite povrće

Korištenjem povrća za pravljenje pizze je sjajan način da ga uvrstite u svoju ishranu. Kada je riječ o povrću, pravila nema, koristite sve vrste.

6. Izaberite nemasni sir

Sir je jedan od glavnih sastojaka pizze, a najbolje je da koristite mocarelu, fetu, rezani parmezan i zrnati sir.

7. Ne pretjerujte sa sastojcima

Umjesto “debele” pizze napravite tanku pizzu s tankom korom i umjerenom količinom sastojaka.

8. Pizzu jedite sa salatom

Kako biste pojeli manje pizze, uz nju servirajte i salatu. To je jednostavan trik za unošenje manje kalorija.

9. Pokupite masnoću papirnim ubrusom

Vjerovali ili ne, uklanjanje masnoće papirnim ubrusom je veoma efikasno. Na taj način ćete ukloniti 50 posto kalorija.

10. Jedite umjereno

Mnogi od nas pizzu mogu jesti u velikim količinama, no, treba voditi računa o zdravlju, jer tijelo nije kontejner. Dobro razmislite da li je zaista potreban četvrti ili peti komad pizze za jedan obrok.

Izvor: Klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/deset-savjeta-za-pravljenje-zdravije-pizze/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])