Kako da spasite majicu koja se skupila tokom pranja?

Objavljeno: 12. 4. 2015 u 09:07h

Ta majica vam je najdraži komad odjeće, ali je ‘upropaštena’. Stavili ste je u mašinu i ona se skupila.

Postoji li način kako da je vratite u prijašnji oblik? Mom tvrdi da postoji.

Prvi korak

Napunite lavabo mlakom vodom.

Drugi korak

U vodu naspite regenerator za kosu, otprilike 1/4 šolje. Rukom promiješajte kako bi se regenerator što prije rastopio u vodi. On će omekšati vlakna i omogućiti da majicu rastegnete do prvobitne veličine, a da je pri tome ne oštetite.

Treći korak

Majicu natopite i pritisnite nečim da bi ostala što duže natopljena. Ostavite je u vodi petnaest minuta.

Četvrti korak

Ispustite vodu te napunite lavabo hladnom vodom, a majicu lagano ocijedite kako biste “izbacili” regenerator. Nakon toga majicu vratite u hladnu vodu i ostavite pet minuta. Izvadite, iscijedite, promijenite vodu te ponovo vratite majicu. Ovaj postupak ponavljajte dok u potpunosti ne isperete regenerator.

Peti korak

Iscijedite majicu što više možete, protresite i stavite na suh peškir. Jednom rukom uhvatite za izrez oko vrata, a drugom uhvatite za rukav te lagano rastegnite. Krenite sa lijeve strane ka desnoj i nježno rastežite majicu.

Šesti korak

Objema rukama uhvatite “ramena” majice i lagano povucite prema van. Veoma je važno da sve što radite, radite polako i nježno kako biste izbjegli oštećenje tkanine. Kada sve uradite, majicu ostavite da se osuši.

Izvor: Radiosarajevo.ba

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/kako-da-spasite-majicu-koja-se-skupila-tokom-pranja/||claudebot