Stvari koje ne perete i ne čistite dovoljno često

Objavljeno: 7. 2. 2015 u 11:02h

Da li znate koliko često treba da čistite i perete stvari koje svakodnevno koristite? Vjerovatno ne.

Veš mašina

Istraživanje je otkrilo da telefon u toku dana dodirnemo bar 150 puta, a za to vrijeme može se prenijeti veliki broj bakterija. Telefoni, farmerke, jastuci i brushalteri trebalo bi da se čiste i peru mnogo češće nego što vi to vjerovatno radite.

TELEFONI

Svakodnevno

Jedno američko istraživanje je otkrilo da telefon dodirnemo bar 150 puta dnevno i da se na telefonu može naći i do 7.000 različitih vrsta bakterija. Većina njih je bezopasna, ali neke nisu tako naivne.

“Kada koristite telefon, on se zagrijeva i stvara savršene uslove za razmnožavanje bakterija. Telefoni sa tastaturom su mnogo gori, ali bi svakako svoj telefon trebalo da čistite vlažnom maramicom svakodnevno” kaže mikrobiolog Laura Bouater.

POSTELJINA

Jednom nedjeljno

Svakog dana sa nas spadnu milioni ćelija kože, a veliki dio njih završi u krevetu, a dok spavamo, često se oznojimo. I jedno i drugo privlače grinje koje se hrane ćelijama kože i znojem. Grinje jesu same po sebi bezopasne, ali njihov izmet sadrži alergene koji mogu da dovedu do iritacije očiju, zapaljenja nosa i astme. Ipak, svaka deseta osoba posteljinu pere na svake četiri nedjelje, a trećina na svake dve nedelje. Laura preporučuje da ih perete na svakih nedjelju dana na temperaturi od 60 stepeni.

JASTUCI

Na svaka tri meseca

Jastuk kao sunđer upija znoj i postaje savršeno stanište za razmnožavanje bakterija i grinja. Čak trećinu od ukupne težine jastuka mogu da čine bakterije, ćelije mrtve kože, grinje i njihove fekalije. Perite svoj jastuk na svaka tri mjeseca – pranje na 60 stepeni može da uništi bakterije.

FARMERKE

Poslije nekoliko nošenja

Dizajnerka farmerica Dona Ajda kaže da pranjem farmerki nakon svakih pet nošenja čuvate njihova vlakna i boju. Češćim pranjem farmerke će se veoma brzo oštetiti. Kada ih perete, izvrnite ih tako da unutrašnja strana bude spolja i nemoje da ih sušite u mašini za sušenje.

GRUDNJACI

Poslije dva nošenja

Idealno bi bilo da grudnjake perete nakov dva-tri nošenja, jer se u njima nakuplja znoj. Nemojte ih prati u mašini, jer okretanje bubnja može da ošteti elasticitet, zbog čega brzo mogu da postanu neupotrebljivi. Perite ih ručno i sušite ih na sobnoj temperaturi. Nemojte da ih sušite na radijatoru, jer njegova toplota može da ošteti likru.

PIDŽAME

Nakon dva nošenja

Donji dio pidžame treba da perete nakon dva nošenja, a gornji možete da operete i poslije 3-4. Pidžama upija znoj, pa ćete se već poslije nekoliko noći u istoj pidžami znojiti više.

TORBICE

Jednom nedjeljno

Torbu nikako nemojte stavljati na sto ili na radnu površinu u kuhinji, jer je nosite svuda. Trebalo bi da je čistite na svakih nedjelju dana vlažnim antibakterijskim maramicama kako biste uklonili mrtve ćelije kože, bakterije i viruse.

Izvor: Press

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/stvari-koje-ne-perete-i-ne-cistite-dovoljno-cesto/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])