Osjećajte se dobro čitav dan!

Objavljeno: 5. 4. 2014 u 21:26h

Koji su najefikasniji koraci koje treba slijediti da biste se osjećali dobro od jutra do večeri? Osjećati se dobro znači da vaše tijelo i um rade najbolje moguće, a vi ste toga svjesni, u tome uživate i osjećate se prijatno u svakoj situaciji.

 

Izlažite se suncu

Sunce podstiče oslobađanje serotonina, koji igra važnu ulogu u održavanju dobrog raspoloženja. Kada ste na otvorenom, krećite se. Čak i umjerena aktivnost na otvorenom može djelovati poput antidepresiva, možda čak i bolje. Takođe pomaže u prevenciji depresije i ublažava tjeskobu i anksioznost.

Naspavajte se

U večernjim satima tijelo počinje oslobađati melatonin. On vam pomaže da zaspite. Neke aktivnosti mogu negativno djelovati na proizvodnju melatonina i na taj način narušiti kvalitet sna. Ono što radite tokom cijelog dana utiče na proizvodnju melatonina kasnije.

Fokusirajte se na sadašnjost

Kada bismo uvijek mogli prepoznati da sami sebi narušavamo raspoloženje, drugačije bismo razmišljali. Razmišljanje o prošlosti i dalekoj budućnosti nije nužno loše, ali ne uvijek i stalno. Da biste potpuno uživali u sadašnjosti, treba se na nju i fokusirati. Brinite se o budućim problemima kada do njih dođe, a ne unaprijed. Vjerovatno imate sasvim dovoljno problema koje treba rešiti sada. Onda ih i rješavajte.

Probajte ostati pozitivni

Dvoje potpuno različitih ljudi se mogu naći u istoj situaciji. Jedna osoba će možda reagovati pozitivno, druga negativno. Ishod situacije značajno zavisi o stanju vašeg uma. Probajte u svakom trenutku ostati pozitivni kako biste smanjili anksioznost i stres. Uzrujavanje oko nečega što ne možete promjeniti uistinu nema smisla. Predviđanje budućnosti takođe nema smisla. Prepustite se i razmišljajte pozitivno.

Okružite se ljudima

Dobra podrška prijatelja, porodice, kolega sa posla i poznanika može pomoći da održite dobro zdravlje, manje se izlažete stresu i živite duže. Provodite vrijeme što je moguće više u društvu drugih ljudi. Vi ste društveno biće i od toga ne možete pobjeći. Održite dobre odnose sa ljudima do kojih vam je stalo. Budite korektni i iskreni.

Posjetite ljekara

Ako vas muči neki simptom koji ne prolazi duže vrijeme, posjetite ljekara. Ako ste zabrinuti oko tjelesne težine, ali se s time ne želite suočiti, posjetite ljekara. Svojem ljekaru treba vjerovati. Morate mu reći sve što vas muči u vezi vašeg zdravlja. On vam želi i može da pomogne. Bolje je da odete ljekaru i suočite se sa problemom koji vas muči nego da o tome razmišljate satima i da vam to upropasti i najljepši dan.

Opustite se

Opustiti se nije baš tako lako. Najteže je pronaći ono što vas opušta. Sa stresom se morate nositi i ne smijete dozvoliti da upravlja vašim životom. Puno bolje ćete se osjećati u toku dana ako ćete se moći zamisliti kako se kasnije opuštate. Ako još uvijek niste pronašli ono što vas opušta, krajnje vrijeme je da pronađete.

Budite uređeni

Ne morate biti u svečanoj odjeći, ali uredite se. Kada ste kod kuće, obucite najdražu trenerku. Pazite da vam je kosa čista većinom. Kada se osjećate lijepo, osjećaćete se dobro. Fizički izgled nije najvažniji, ali zadovoljstvo izgledom je važno.

Izvor: onaportal

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/osjecajte-se-dobro-citav-dan/||claudebot