PUŠAČI: Evo kako da očistite pluća

Objavljeno: 12. 4. 2013 u 10:13h

Rak pluća vrtoglavom brzinom povećava broj svojih žrtava širom svijeta, a najviše od njega obolijevaju ljudi koji svakodnevno uživaju u dimu cigarete.

pusaci

Broj žrtava od raka pluća raste velikom brzinom. Ljekari upozoravaju pušače da bi trebalo da se odreknu te loše navike zarad svog zdravlja. Ipak, ako već ne mogu, postoje načini da makar malo svoj organizam očiste od otrova.

Međutim, pušačima je, naročito onim dugogodišnjim, teško staviti do znanja kolika opasnost zapravo vreba od cigareta i vrlo često se dešava da ne razmišljaju dugoročno. Međutim, iako možda niste kandidat za potpuno prekidanje svih veza koje imate sa cigaretama, poželjno je da se makar na tren zamislite i da zarad svog zdravlja učinite minimum kako biste se preventivno zaštitili od ove zle bolesti.

Postoje različiti načini na koje možete da smanjite količine toksina i katrana koje unosite u organizam i na taj način umanjite rizik od nastanka infekcija. Jedan od njih je i konzumiranje različitih namirnica, koje vas neće u potpunosti sačuvati od štetnih uticaja, ali će uspjeti da smanje njihovo dejstvo.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, koji štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je kukuruz šećerac na policama u trgovinama zapravo genetski modifikovan, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste prirodno porijeklo u potpunosti sigurni.

Selen

Riječ je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali i u jagnjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica kao i da izbjegavate namirnice životinjskog porijekla.

Luk

I bijeli i crveni luk pomažu u sprečavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom, luk sprečava rast novih ćelija.

Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Ispijanjem čaja od korijena đumbira olakšaćete sebi disanje, a komadić đumbira možete da pojedete i uz obrok kako bi njegovo dejstvo bilo još veće.

Pomorandže

Osim što su već naveliko poznati izvor vitamina, pomorandže takođe sadrže i kriptoksantin, koji preventivno djeluje protiv raka pluća.

Kopriva

Ova biljka prepuna je gvožđa, a veoma je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj tradicionalno se koristi za ispiranje usta i grla, ali može i da vam bude veoma dobar saveznik u borbi protiv raka disajnih organa.

Izvor: Telegraf.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/pusaci-evo-kako-da-ocistite-pluca/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])