Peglanje bez pegle i 14 drugih iznenađujućih upotreba sirćeta

Objavljeno: 8. 3. 2013 u 16:18h

Sirće ne ide samo u salatu, već ima veoma široku primjenu. Saznajte šta sve možete s ovom namirnicom.

peglanje

BACITE PEGLU

Ukoliko ne želite da peglate stvari, nakon pranja, dok su još uvijek mokre poprskate ih sirčetom, koje ćete predhodno pomiješati sa vodom. Nakon toga odložite svoje stvari sa strane i sačekajte da se osuše.

REGENERATOR KOSE

Kombinujte 1 kašičicu jabukovog sirćeta sa 2 kašike maslinovog ulja i 3 belanca. Utrljajte to u korijen kose i nakon toga stavite kapu za tuširanje koju ćete držati 30 minuta a zatimn isperite. Vaša kosa će biti mekša i zdravija.

TONER

Kao toner za zatezanje i čišćenje kože, možete korisiti miks od jedne kašike jabukovog sirćeta i dvije šolje vode, koji ćete nanositi svakodnevno tuferima i time učiniti vašu kožu dubinski čistijom.

MANIKIR

Najbolji način da odradite samo manikir kod kuće jeste da potopite prste u sirće pet minuta, a zatim pustite da se osuši prije nego što počnete da lakirate nokte. Sirće će ukloniti površinske oštećene slojeve i učiniti vaše nokte sjajnijim i glatkim.

ISPIRANjE USTA

Koristite sirće kao tečnost za ispiranje usta, rastvorite 1 kašičicu soli u čašu tople vode i dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta.

ZAŠTITA OD HLORA

Ukoliko imate farbanu kosu i želite da zaštitite boju od hlora prilikom odlaska na bazen, nanesite sirće na kosu i držite 15 minuta prije ronjenja.

UBLAŽAVANjE BOLA

Suvo i upaljenu ranu možete brže izliječiti utapakvanjem bijelog sirćeta, tri puta dnevno i tako ćete ublažiti bol i oticanje.

PROTIV KOMARACA

Ublažite ujede od komaraca ili opekotine od sunca tako što ćete nježno utapkavati bijelo ili jabukovo sirće na bolno mjesto.

LIJEČI MODRICE

Spriječite pojavljivanje crnih modrica potapanjem pamučne gaze u jabukovo sirće i ostavite gazu na povrijeđeno mjesto da odstoji sat vremena.

ČISTITE ČIZME

Uklonite mrlje i fleke sa zimske obuće tako što ćete pomiješati sirće i vodu i peškirom nanijeti na čizmu. Nakon čišćenja pređite cipelu imalinom.

KOSA BEZ PERUTI

Izliječite perut i suvu kosu utrljavanjem jabukovog sirćeta u kombinaciji sa vodom, u proporcijama 50% prema 50%, a zatim isperite.

OMEKŠIVAČ

Omekšajte kožu jabukovim sirćetom tako što ćete pri kupanju jednu šolju sirćeta pomiješati sa vodom.

UČVRŠĆIVAČ BOJE

Spriječite ispiranje farbane kose rastvorom jednog bijelog sirćeta i čašom hladne vode kako bi ste učvrstili boju.

GLANC SREBRNOG NAKITA

Očuvajte srebrni nakit tako što ćete ga natopiti u šolji do pola punoj bijelim sirćetom i sodom bikarbonom, a zatim ga isperite i osušite.

Izvor: Žena.blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/peglanje-bez-pegle-i-14-drugih-iznenadujucih-upotreba-sirceta/||claudebot