Na razgovoru za posao o bivšim šefovima samo najbolje

Objavljeno: 21. 1. 2013 u 10:43h

Ako vas poslodavac upita: “Zašto želite baš ovaj posao”, nipošto nemojte reći da bježite od bivšeg direktora jer ćete zvučati nezrelo i odmah postati loš kandidat.

Nakon cjelodnevnog razgovora sa kandidatima velika je vjerovatnoća da će poslodavac većinu ljudi zaboraviti, a na vama je da se istaknete po “sitnicama”.

Očekuje se da budete simpatični, pa počnite neobavezan razgovor o tome kakvo je vrijeme ili ispričajte primjerenu šalu.

Možete imati najbolje kvalifikacije, ali na intervjuu za posao poslodavac zapravo želi mnogo više.

Na primjer, ispričajte da ste važan projekat na prošlom poslu obavili u dvostruko kraćem vremenu nego što se očekivalo ili razgovarajte o neobičnom hobiju.

Obratite pažnju da se ne istaknete po nekim negativnim stvarima. Nikad ne treba pričati o bivšem šefu sa kojim se niste dobro slagali ili ogovarati stare kolege.

Poslodavac zna da postoji razlog zbog kojeg ste napustili svoj prethodni posao, ali zanima ga zašto želite baš ovaj posao. Glavni argument ne bi smio da bude “bijeg od bivšeg direktora” jer poslodavac može pomisliti: – Ako već sad prigovara, kako će tek biti za nekoliko mjeseci.

NE ISPITUJTE O GODIŠNjEM ODMORU

Na razgovor za posao poslodavci žele da znaju zašto se isplati zaposliti baš vas, ali jednako im je važno da posao odgovara i vama. Želite da znate hoće li vam se posao zaista svidjeti, pitajte sve što vam je važno. No izbjegavajte pitanja o godišnjem odmoru i prekovremenom radu.

ISPRIČAJTE KAKO MOŽETE DA DOPRINESETE BOLjEM POSLOVANjU

Šef s kojim ćete razgovarati na intervjuu od vas očekuje da provedete malo istraživanje u kompaniji za koju ćete možda raditi. To zapravo nije impresivno, ali se podrazumijeva. Ako želita prijatno da iznenadite potencijalnog poslodavca, ispričajte kako ćete doprinijeti boljem poslovanju s obzirom na ono što o kompaniji znate. Poslodavcu objasnite kako on vaše vještine odmah može primijeniti.

Izvor: Blic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/korisni-savjeti-1/na-razgovoru-za-posao-o-bivsim-sefovima-samo-najbolje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])