Nemate se gdje sakriti, on je tu – PETAK 13.

Objavljeno: 13. 1. 2012

Ako danas ugledate crnu mačku obavezno promijenite smijer ili pljunite par puta. Ne mijenjajte posteljinu na krevetu jer ćete imati noćne more! Ne režite nokte i klonite se ogledala! Najbolje bi bilo da uopšte ne začinite ručak,da ni slučajno da prospete sol. Sve to donosi nesreću! Zašto? Pa danas je 13. u mjesecu, petak 13! Dan kada se dešavaju mnoge čudne i nesrećne stvari.

Čak i ako ne izađete iz kuće cijeli dan, niste sigurni. Nemate se gdje sakriti, on je tu – PETAK 13! Vreba i traži žrtve, najbolje bi bilo da strijepite cijeli dan! Ili držite fige šta god da radite, to pomaže protiv zlih sila na petak 13.

Hvata li Vas panika ili Vam je smiješno to što ga zovu “nesrećnim” danom? Priznaćete, šta god Vi mislili o petku 13, on Vas nikada ne ostavlja ravnodušnim.

Petak 13. danas

Prema nekim istraživanjima, oko 20 milijona Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost. Neke strah toliko paralizuje da jedva obavljaju svakodnevne aktivnosti kao što je, recimo, odlazak na posao. Pretpostavlja se da su gubici u Americi na petak 13. oko 900 miliona dolara, upravo zbog iracionalnog straha i neobavljanja posla, izostanka s posla ili samo neobavljanja običnih radnji kao što su vožnja automobilom, tramvajem i slično.

Istraživanja u Holandiji su pokazala da je na petak 13. čak manje pljačke, požara i sličnih nesreća u kućama jer su ljudi obično na taj dan mnogo oprezniji nego inače. Takođe, manje je saobraćajnih nesreća u taj petak nego drugih petaka u godini!

U Velikoj Britaniji je opet više saobraćajnih nesreća u petak 13. nego ostalih petaka.

Postoji i stručni termin ovog iracionalnoga straha – triskedekafobija što se može opisati kao bolestan strah od broja 13, a svodi se na izbjegavanje svega i svačega što ima bilo kakve veze sa spomenutim brojem.

U bolnicama i hotelima često ne postoje sobe s brojem 13, kao ni sjedište s tim brojem u avionima, a navodno čak 80 posto nebodera u svijetu nema 13. sprat.  Mnogi gradovi u SAD-u, gdje ulicama često daju imena po brojevima, nemaju 13. ulicu ili aveniju. Italijani su čak izbacili broj 13 iz nacionalne lutrije, a kuće u Firenci, između broja 12 i 14, se adresiraju s 12 i po. Britanske nekretnine na broju 13 su čak i do 15.000 eura jeftinije od onih susjednih na brojevima 11, 12, 14 i 15, a čak 28 posto britanskih ulica uopšte nema broj 13.

Vjerovatno se pitate kako se i zašto stvorila cijela ta priča o petku 13-om kao nesrećnom danu? Ima li ta priča svoje racionalne osnove ili je to samo čisto praznovjerje?

Korijeni petka 13.

O tome zašto je baš petak 13. dan drugačiji od ostalih dana ima mnogo teorija i mitova. Jedna teorija kaže da je 13 sam po sebi nesretan broj jer dolazi nakon broja 12 koji obilježava važne događaje i stvari kao na primjer 12 je mjeseci u godini, 12 sati na časovniku, 12 znakova u horoskopu, 12 plemena u Izraelu, 12  apostola, 12 bogova na Olimpu i slično. Broj 13. razbija cjelinu i izaziva nemir.

Prvi pisani tragovi su iz 19. vijeka, mada se smatra da su priče o nesrećnom petku 13-om plašile ljude i mnogo ranije, samo su se prenosile usmenim putem. Riječ je o kombinaciji mitova o petom danu u sedmici i broju 13. Kao začetak sada već kultnog praznovjerja o nesrećnom petku 13. smatra se priča o vitezovima Templarima. Ova je priča popularizovana i izvučena iz prašine u poznatom romanu, a kasnije i filmu iz 2003. ‘Da Vinčijev kod’.

Vitezovi Templari osnovani su još 1118. godine u Jeruzalemu. Zadatak im je bio zaštita hrišćana. Tokom sljedeća dva vijeka Templari su postali jako moćni i bogati. Upravo zbog toga je kralj Filip naredio masovno privođenje svih vitezova Templara u Francuskoj. To se dogodilo 13. oktobra 1307. godine – u petak.

Nesrećni broj 13 korijene vuče i iz Biblije. Juda, apostol koji je izdao Isusa, bio je trinaesti gost na Tajnoj večeri.

Vikinzi i Hindusi imali su legendu o okupljanju 13 bogova na večeri, što je izazvalo naopaku sudbu jedome od njih. Poznato? Neodoljivo sliči na priču o Tajnoj večeri, pa tako danas neki paze da ih ne bude baš 13 za stolom.

Isto tako, u antičkom Rimu postojalo je vjerovanje da se vještice skupljaju u grupama po dvanaest, trinaesto mjesto bilo je rezervirano za samu Satanu.

Tradicionalno, petak se smatrao i ženskim danom a pripadao je planeti Veneri. Budući da je duhovna simbolika Venere povezana sa ženama ali i njihovom seksualnošću, strašću, ljubavi i uživanjem, mnoge religije su je osudile.

Isto tako broj 13 u predistorijskim društvima smatran je svetim, budući da žene tokom godine imaju 13 mjesečnih ciklusa. Kada je počeo prevladavati patrijarhat, sve žensko postalo je vražje i loše. Zato ne čudi da se kombinacija petka kao ženskog dana i broja 13 kao svetog ženskog broja počela smatrati posebno pogubnom.

Numerologija broja 13

Numerologija brojeve posmatra u odnosu na nešto i nijedan datum nije izolovan i sam za sebe u svemiru. Upravo zbog toga, petak 13. nekome može biti vrlo sretan dan, u kojem će osoba biti ispunjena pozitivnom energijom i donositi dobre odluke, dok će na drugoga djelovati sasvim suprotno, smatra numerologinja Nada Ivanković.

“Simbolički broj 13 u tarotu predstavlja kartu smrti, ali to ne znači stvarnu smrt, nego duboku transformaciju. U numerologiji ja tu transformaciju smatram vibracijom ograničenja koja nas uči razgraničiti lična od nametnutih ograničenja, strpljivosti i stvaranju reda u životu. Kada bismo jedinicu i trojku posmatrali posebno, u jednoj krajnosti jedinica predstavlja preduzimljivost i hrabrost, a trojka kreativnost i vedrinu, te u toj kombinaciji daju pozitivan rezultat. U drugoj krajnosti broj jedan predstavlja plašljivu osobu koja odgađa, a broj tri zatvorenu i nedruštvenu osobu”, kaže Ivanković.

Koliko istine ima u tome da je petak 13. nesrećan dan, procijenite sami. Ipak, razmislite hoćete li baš na ovaj dan započeti neki novi posao, vjenčati se ili nešto slično. Nikad se ne zna!
I da…

U godini može biti najmanje jedan, a najviše tri petka trinaestog dana u mjesecu. Ako preživite današnji petak 13. u ovoj godini Vas čekaju još dva – u aprilu i julu! Čuvajte se…

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi