Evo kako da sačuvate živu glavu u ovim opasnim situacijama (Foto)

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 16:38h

Kada ljudi čuju frazu “trikovi za preživljavanje”, mnogi od njih pomisle na situacije sa kojima su se suočavali Robinson Kruso ili Ber Grils: biti jedan na jedan sa prirodom. Međutim, čak i u gradu je dobro znati šta raditi u određenim trenucima, kako biste izbjegli nevolju. Evo nekoliko odličnih savjeta koji će vam pomoći da ne paničite kada se nađete u opasnim situacijama i da se izvučete neozleđeni.

Koristite ključeve za samoodbranu

Često viđate ovaj savjet: da biste se odbranili od napada na ulici, držite ključeve između prstiju poput boksera. Zapravo, ne bi trebalo ovo da radite jer možete povrijediti prste, a i potrebno je vremena da ključeve stavite u ovaj položaj, koje možda nemate. Mnogo je efikasnije da ključeve držite kako biste držali nož ili da ih stegnete u pesnici.

Kada se taksista ponaša čudno

Prije nego što uđete u taksi, zapišite broj vozila ili tablica. Ako taksista počne da se ponaša čudno, telefonirajte nekom poznatom ili se jednostavno pravite da telefonirate. Za vrijeme razgovora, recite im broj taksija.

Ne potcjenjujte krpelje

U Evropi, Aziji i Americi, krpelji prenose Lajmsku bolest, a u nekim mjestima i encefalitis. Obe ove bolesti su ekstremno opasne. Ako vas je ujeo krpelj, odmah se obratite ljekaru. Zapamtite da vam se krpelj može zakačiti i u obližnjem parku, pa uvijek budite oprezni. Da biste uklonili krpelja koji vam se ukopao u kožu, uhvatite ga pincetom blizu glave i pažljivo izvucite.

Ako vam osoba kaže da vas neće dirati, budite na oprezu

Posebno obratite pažnju na čudna, netražena obećanja. Ako vam neko kaže bez ikakvog razloga, da nema namjeru da vas dira, ovo budi sumnju da upravo to namjerava da uradi. Ovakve izjave bi trebalo da vam uvijek upale alarm u glavi.

Novac za hitan slučaj

Sjajna ideja je da sakrijete nešto novca u masci za telefon. Uvijek postoji šansa da će vam hitno zatrebati novac (na primjer, da platite taksi) u slučaju da izgubite ili vam ukradu novčanik ili torbu.

Efekat publike

Ako vama ili nekom koga poznajete iznenada pozli na javnom mjestu, ne pitajte sve ljude za pomoć odjednom. Umjesto tog, potražite najbližeg pojedinca i njemu konkretno zatražite pomoć. U suprotnom, odgovornost se jednostavno “rasipa”: svako će očekivati od onog drugog da preuzme odgovornost.

Šta da radite ako ne možete da otvorite prozor na autu koji tone

Ako ste u autu koji tone, morate momentalno otvoriti prozor i izvući se kroz njega bez odlaganja. Međutim, šta da radite ako prozor neće da se otvori? Ovo može da se desi u slučajevima kada je trup automobila oštećen kao posljedica sudara. Zbog ovoga, uvijek bi trebalo da u automobilu imate nešto teško što možete iskoristiti da razbijete prozor ako je neophodno. Brava za volan, aparat za gašenje požara ili bilo koji drugi teški predmet poslužiće svrsi.

Sigurnosno pravilo za stepenište

Nikada ne držite ruke u džepovima dok se penjete ili silazite niz stepenice, kako biste lako mogli da se uhvatite za gelender ako se okliznete. Ako ipak padnete, pokušajte da se dočekate na ruke ili njima zaštitite glavu.

Ako nešto nije kako treba, ne plašite se da budete grubi

Uvijek bi trebalo da budete dovoljno drski da odbijete da provede vrijeme sa ljudima koji vam izgledaju čudno. Ako se plašite da budete sami u liftu i osjećate da nešto nije kako treba, ne ignorišite svoje instinkte samo da nekog ne biste uvrijedili.

Šta da radite ako ste ipak napadnuti?

Ne pokušavajte da udarite napadača u ruke jer to ostavlja njemu slobodne ruke koji vas može povrijediti. Bolje je da ga udarite u tijelo ili jako stegnete njegove ručne zglobove. Radite svakodnevno vježbe za ručni zglob kako biste ojačali ruke.

Izvor: fokuzz.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/evo-kako-da-sacuvate-zivu-glavu-u-ovim-opasnim-situacijama-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])