Naučnici: Asteroid bi, ipak, mogao da udari u Zemlju! (Video)

Objavljeno: 14. 10. 2017 u 13:45h

Asteroid veličine kuće, koji je u petak prošao pored Zemlje na razdaljini od oko 42.000 kilometara, nije alarmirao naučnike NASA, jer nije smatran kao potencijalno opasan za našu planetu. Ipak, kako se pretpostavlja da će se vratiti, postoji mogućnost da njegova posljednja stanica ipak bude Zemlja.

Asteroid 2012 TC4, kako je označen, prošao je pored Zemlje duplo bliže nego prije pet godina kada je prvi put primijećen.

Najnoviji prikazi putanje asteroida, koji bi pored Zemlje trebalo da prođe 2050. godine, pokazuju da ne postoji mogućnost da njegov prolazak, iako znatno bliži Zemlji, na bilo koji način utiče na našu planetu.

Međutim, isto to se ne može reći za narednu “posjetu”“ koja se predviđa za 2079. godinu.

“Danas znamo da asteroid 2050. neće pogoditi Zemlju, ali bi taj bliži prolazak mogao da utiče na onaj 2079. godine, kada bi mogao da pogodi Zemlju“, ističe Rudigen Jen iz Evropske svemirske agencije.

Šanse da do sudara dođe za 62 godine su ipak male. Sve i da dođe do sudara posljedice bi bile manje nego kada je meteor iznad Čeljabinska eksplodirao 2013. godine, piše Si-Bi-Es.

Meteor je tada u Zemljinu atmosferu ušao brzinom od 66.900 kilometara na čas i eksplozijom oslobodio 30 puta više energije od atomskih bombi upotrijebljenih u Drugom svjetskom ratu.

NASA-ini naučnici vjeruju da su sada u stanju da indentifikuju 90 odsto kometa i astreoida, veličine preko jednog kilometra i koji bi bili u stanju da priđu dovoljno blizu da bi mogli da ugroze Zemlju.

https://www.youtube.com/watch?v=BaQbVNKEmKQ

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/naucnici-asteroid-bi-ipak-mogao-da-udari-u-zemlju-video/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot