Pregled srca za dva minuta preko aplikacije na telefonu (Video)

Objavljeno: 9. 9. 2017 u 10:14h

Naučnici sa američkog inverziteta Kaltek napravili su aplikaciju koja preko kamere na iPhone-u može da izmjeri rad srca kao i ehokardiogram i to puno brže i jednostavnije.

Pregled srca uskoro bi mogao biti jednostavan kao otvaranje aplikacije na telefonu, zahvaljujući naučnicima sa američkog unverziteta Kalteka.

Naime, sve kvalitetnije kamere omogućile su naučnicima da mjere pomjeranje kože na vratu dok krv prolazi kroz karotidnu arteriju. Ono što mjere naziva se istisna frakcija lijeve komore (LVEF), a kod zdravog srca ona je od 50 do 70 odsto. Međutim, srce koje slabije radi ne može da pumpa toliko krvi i LVEF je puno niži. Ova mjera jasno pokazuje probleme u radu srca i stoga je od velike važnosti da ovakav test bude brz i jednostavan.

Mori Garib, jedan od autora studije, navodi kako su brzo došli od ideje za prikupljanja vrijednih kliničkih podataka. S kliničkom studijom iza sebe osnovali su startap Avicena koji je licencirao tehnologiju, dok se tim iza ovog projekta nada da će brzo doći na tržište.

Kako bi testirali projekat, studiju su sproveli na 72 ljudi starosti od 20 do 92 godine koji su išli na ehokardiografiju. Htjeli su da vide može li aplikacija da bude precizna kao ehokardiografija te su rezultate uporedili s magnetnom rezonancom koja je bolja i skuplja.

Raspon greške za ehokardiografiju je +/- 20 procenata, dok je kod njihove aplikacije na iPhone-u bila +/- 19 odsto.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/pregled-srca-za-dva-minuta-preko-aplikacije-na-telefonu-video/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot