Ova pravila morate znati ukoliko koristite javni Wi-Fi

Objavljeno: 18. 6. 2017 u 11:14h

Besplatan Wi-Fi pristup internetu na brojnim lokacijama je fenomenalna stvar, ali korisnici moraju da budu svjesni da uz to dolaze i brojni bezbjednosni rizici.

Ovo su osnovni savjeti po kojima bi se trebalo ponašati kako biste bili sigurniji prilikom pristupu internetu putem otvorene Wi-Fi konekcije.

1. Ne koristite internet bankarstvo i ne ubacujte nikakve podatke sa bankovnih kartica dok ste na otvorenoj Wi-Fi mreži.

2. Kada završite sa korišćenjem interneta, isključite Wi-Fi.

3. Koristite VPN (Virtual Private Network), ako je to ikako moguće.

4. Nemojte da dozvolite uređaju da zapamti ranije povezivane otvorene Wi-Fi mreže.

5. Obratite pažnju na ime Wi-Fi mreže. Prevaranti često koriste slične nazive kao i “službene” Wi-Fi mreže.

Tako, na primjer, u kafiću “Morton’s” postoji mreža “Mortons_Free”, a prevaranti mogu da naprave mrežu sličnog imena “Morton_FreeWiFi”. Zbog toga, uvijek treba provjeriti koja mreža je službena.

6. Koristite kvalitetan antivirus softver i redovno ga ažurirajte.

7. Radije birajte mreže koje traže bar neki stepen autentifikacije.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ova-pravila-morate-znati-ukoliko-koristite-javni-wi-fi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot