Nakon ovoga za vama će se okretati i žene i muškarci, a kosa će rasti kao luda

Objavljeno: 3. 6. 2017 u 13:06h

Duga, zdrava, prirodna i njegovana kosa je ono što želi svaka žena. Lijepa kosa je pojam ženske ljepote. Međutim, za takav njen izgled nisu dovoljni skupi preparati, ako znamo da zdrav izgled dolazi prvenstveno iznutra.

Pored mnoštva specijalnih šampona, maski i šišanja u “pravom periodu”, do zdravije kose i njenog bržeg rasta potrebno je napraviti promjene u ishrani.

Ovo su čudotvorne namirnice koje bismo trebali koristiti kako bi imali kosu za kojom će se svi okretati.

Jaja – sadrže neophodne elemente za rast kose i održavanje normalnog stanja dlake, kao što su proteini i biotin. Biotin se preporučuje kao dodatak ishrani da bi se zaustavilo opadanje kose, ali je mnogo efikasniji kada se unosi hranom. Osim toga, jaja sadrže i leucin, za ćelijsku dionu i druge amino kiseline potrebne našoj kosi.

Piletina – je bogata životinjskim proteinima, koji su nam neophodni za proizvodnju keratina, supstance koja čini 80 posto dlake. Nedostatak proteina u toku samo dva do tri mjeseca, dovodi do zastoja u rastu kose i do opadanja kose. Ćuretina i zečetina takođe sadrže dovoljno životinjskih proteina.

Sjeme bundeve – sadrži vitamine B1, B2, B3 i B4, odgovorne za rast kose, kao i vitamine B5 i B6, koji obezbjeđuje zdravlje tjemena. Ako patite od ozbiljnog gubitka kose, uključite u ishranu ulje sjemena bundeve, jer je studija pokazala da pomaže i kod teških oblika ove bolesti.

Bademi – sadrže vitamin E koji pospješuje rast kose i jača kosu. Oko 30 g badema zadovoljava 70 posto dnevnih potreba. Osim toga, bademi sadrže i korisne supstance kao što je biotin, masne kiseline i vitamine B kompleksa.

Losos – Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u ovoj ribi, jačaju folikulu dlake i stimulišu rast kose. Naučni eksperimenti su pokazali da upotreba namirnica koje sadrže ove kiseline, skraćuje telogenu fazu (period mirovanja folikula) za pola godine. Pored toga, losos sadrži vitamin B12 i gvožđe, koji također pomažu brži rast kose.

Sočivo – je rekorder po sadržaju gvožđa, jednog od najvažnijih elemenata za rast zdrave kose. Činija sočiva zadovoljava polovinu dnevnih potreba za ovim elementom. Pored toga, sadrži cink, holin koji normalizuje snabdijevanje krvi vlasi i druge korisne elemente.

Ostrige – su pravi rudnik cinka, koji čini da kosa sija i brže raste. Jedna ostriga na dan zadovoljava više od dnevnih potreba za ovim elementom. Možete ih zamijeniti pšeničnim mekinjama i govedinom, jer i ove namirnice sadrže dovoljno cinka.

Izvor: Avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nakon-ovoga-za-vama-ce-se-okretati-i-zene-i-muskarci-a-kosa-ce-rasti-kao-luda/||claudebot