Ako želite uštedjeti, trebate se odreći ovih navika

Objavljeno: 26. 5. 2017 u 17:00h

Kada je novac u pitanju, često nepromišljeno trošimo, uglavnom na stvari koje nam i nisu prijeko potrebne. Naročito je to u vrijeme sezonskih sniženja, kada posegnemo za kupovinom gomile nepotrebnih stvari, samo zato jer su na akcijskim cijenama. Stoga, ako želimo uštediti treba biti na oprezu.

Nepromišljeno kupovanje

Najgore je što nam se može desiti kada je u pitanju novac, jer kupovanje bez plana, ili bilo šta raditi bez plana nije uvijek dobra ideja. Bilo bi pametno odvojiti nekoliko minuta i napisati popis stvari koje su vam potrebne kako biste izbjegli nepotrebni trošak kupovinom onog što vam trenutno ne treba. Tu spada kupovina stvari samo zato što su na rasprodaji ili online shopping. Uvijek dobro promislite i zapitajte se je li vam određena stvar stvarno potrebna.

Kupovanje kafe svaki dan

Naravno da u povremenom plaćanju kafe nema ništa loše, ali svaki dan trošiti novac na kafu nema smisla. Puno više se isplati popiti šoljicu kafe kući, a ne je svako jutro prije posla ili na poslu kupiti. Ovo je jedna od navika kod koje se iznos možda ne čini velikim, ali ako se radi baš o svakodnevnoj navici iznos potrošnje na godišnjoj razini kod plaćanja kafe ne biste trebali zanemariti.

Često ručanje u kantinama ili restoranima

Ako si možete priuštiti plaćanje obroka svaki dan to je uredu, ali ako, ipak, želite uštedjeti ovo je jedan od onih troškova koji biste trebali izbjegavati. Zaboraviti pripremiti ručak ili ponijeti ga sa sobom na posao tada baš nije isplativo. Kupovina namirnica i njihova priprema svakako će vas manje koštati, nego da svaki dan plaćate obrok. Osim toga, na ovaj način možete utjecati i na to šta ćete jesti te se čak možete početi i zdravije hraniti ako vam je to želja.

Posuđivanje novca prijateljima

Normalno je pomoći prijateljima kada im je takva vrsta pomoći potrebna. Međutim, stvaranje navike posuđivanja novca nije dobra ideja. Moguće je da baš kada vi posudite nekome novac, da će tada vama taj iznos zatrebati. Ili ono još gore, a to je da će se vaše prijateljstvo promijeniti, da ćete se udaljiti ili da više nikad nećete ni vidjeti taj novac. Stoga, vrlo dobro pripazite prije nego što je odlučite na ovaj korak.

Izvor: Avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ako-zelite-ustedjeti-trebate-se-odreci-ovih-navika/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot