Pet činjenica o celulitu koje ne znate – a trebalo bi

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 15:24h

Liči na koru od pomorandže, ružan je, tvrdoglav i uočljiv. Nalazi se na nogama, guzi, stomaku, nadlakticama… Pogađate o čemu je riječ?

Naravno, u pitanju je vaš najgori neprijatelj… Celulit!

Ovih pet pravila treba da znate kako biste upoznali svog neprijatelja i pobijedili ga!

Mast ima ritam

Svaka ćelija, pa čak i masna, ima sopstveni bioritam. Tako se masnoće iz tijela oslobađaju ujutru (što se zove lipoza), a nakupljaju uveče (što zovemo lipogeneza).

“Samo sveobuhvatna briga o sebi može ostaviti trajne rezultate kada je mršavljenje u pitanju. I kada je riječ o ishrani, vježbanju, čak i o masaži, važe isti hronobiološki zakoni, pa pravi trenutak igra odlučujuću ulogu: akcija sprečavanja nakupljanja masti mora da uslijedi kad se ćelija prirodno rješava masnoće”, tvrdi dr Lafonten, direktor istraživanja na institutu za medicinska istraživanja Inserm.

Doručak i večera

Ako želimo da se zdravo hranimo bez debljanja, treba da poštujemo ravnotežu punjenja i pražnjenja masnih ćelija koju reguliše insulin.

Insulin je ključan za proces nakupljanja rezervi masti. Ujutru je najjednostavnije izbaciti masti iz ćelija. Možemo, dakle, sebi da priuštimo slatko/masni energetski doručak. U prvoj polovini dana trebalo bi da apsorbujemo 70 do 80% dnevnog energetskog unosa. Uveče se pokreću mehanizmi intenzivnijeg nakupljanja masnoća, pa obrok ne smije biti preobilan.

Sport

Cirkulacija se poboljšava ponavljanjem pritiska na petu. Najbolji sport za borbu protiv celulita je džoging. Možete ga zamijeniti hodanjem kako biste sačuvali zglobove. Redovno se bavite bilo kakvom fizičkom aktivnošću, ako je moguće dva do tri puta nedjeljno, i minimum 40 minuta bez prekida.

Šta i kako jesti?

Uravnotežena ishrana je važna, kao i način na koji jedemo. Zlatno pravilo: tri do pet obroka dnevno u isto vrijeme. Izbjegavajte stresne situacije tokom uzimanja obroka, jedite polako i dobro žvaćite hranu. Jedite u određeno vreme. Izbacite “jako vruće” i “jako hladno” jer mogu iritirati probavni trakt. Izbjegavajte hranu koja nadima (npr. zelje, blitva…).

Masaža je ključ?

Masaža, tvrde kineziterapeuti, utiče na uspješnost borbe protiv infiltriranog celulita. Masaža djeluje na drenažu i stimulisanje mikrocirkulacije i oslobađa od stresa koji izaziva skladištenje masnoća i zadržavanje vode. Uz masažu trebalo bi piti minimum litar vode na dan.

Izvor: savrsena.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/pet-cinjenica-o-celulitu-koje-ne-znate-a-trebalo-bi/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])