Novi teleskop za 4 dana rada zabilježio 3 misteriozna signala

Objavljeno: 24. 5. 2017 u 11:08h

Australijski teleskop Skver kilometr arej patfajnder (Aquare Kilometre Array Pathfinder) aktiviran je prije četiri dana, a već bilježi nesvakidašnja otkrića.

ASKAP teleskop detektovao je moćne radio-signale koji traju svega nekoliko milisekundi, a prije aktivacije ovog teleskopa, detektovana su samo 23 takva signala.

Ovaj radio-teleskop zabilježio je čak tri, a nije ni iskoristio svih 36 antena koliko ima na raspolaganju.

“Sa ASKAP možemo da pronađemo kratke radio-signale iz svemira na svakih nekoliko dana”, kaže Kit Banister iz organizacije XSIRO (Commonwelth Scientific and Industrial Research Organisation) koja vodi ovo istraživanje.

Ključ otkrića je u novoj tehnologiji primijenjenoj na ovom teleskopu koja mu omogućava da svakom kamerom sačinjenom od 188 prijemnika zabilježi 240 kvadratnih stepeni neba orijentišući antene u različitim pravcima.

Tako široka perspektiva omogućava ASKAP-u najprecizniju detekciju signala iz svemira. Međutim, naučnici još ne znaju šta je to što pokušavaju da prate.

Spekuliše se da potiču od pulsara i magnetara, ali u drugim galaksijama još nisu primjećeni. Dakle, odgovor još nemamo.

Otkriće prvog signala nazvanog FRB170107 objavljeno je u ponedjeljak u stručnom časopisu “The Astrophysical Journal Letters”.

“Ovo je tek početak rada ASKAP teleskopa i dobićemo još mnogo novih spoznaja u narednih 12 mjeseci”, kaže Banister.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/novi-teleskop-za-4-dana-rada-zabiljezio-3-misteriozna-signala/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot