Prelijepo! Slano jezero kod Nikšića (Foto)

Objavljeno: 23. 5. 2017 u 12:31h

Slano jezero smješteno u zapadnom dijelu Nikšićkog polja i okruženo srednje visokim planinama, predstavlja svojevrsnu oazu zamršene kraške hidrografije. Pogledajte fotografije.

Crna Gora obiluje prirodnim ljepotama, a jedan takav dragulj je i Slano jezero u nikšićkoj opštini.

Jezero je stvoreno 1950. godine za potrebe hidroelektrane Perućica, a u akumulaciono jezero je pretvoreno 1968. godine. Površine 8,9 kvadratnih kilometara, sa branom dužine 1663 metra, kanalima je povezano sa jezerima Krupac i Vrmac. Natrijum hlorid u vodi Slanske pećine u vrijeme poplava zasoljavao je tlo, pa je ovaj dio Nikšićkog polja po tome dobio ime. Na području jezera postojao je vodotok rijeke Opačice formiran od brojnih stalnih i povremenih vrela među kojima su najveća bila Kusidska, Klačinska,Slansko oko, Slanska pečina i Manito oko. U centru jezera nalazi se krečnjačko ostrvo Viža.

Obala slanog jezera poporilično je razruđena, sa dosta ostrva i poluostrava, a voda jezera nevjerovatno je čista i bistra. Očaraće vas divlja ljepota jezera i netaknuta priroda koja ga okružuje sa obiljem biljnih i životinjskih vrsta što predstavja poseban doživljaj za ljubitelje lova i ribolova.

Zbog nesvakidašnje ljepote i velikih mogućnosti planirana je ozbiljnija turističa valorizacija ovog područja. Do tada, oni koji se odluče da posjete jezero treba da znaju da do same obale nije lako doći. Teren je prilično nepristupačan, a oko jezera nema uređenog puta, iako je odavno projktovan.

Prošle godine, britanski automobilski gigant “Jaguar” ovdje je testirao svoj terenac F- Pace.

Izvor: Mondo / Foto: Gordana Bojanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/prelijepo-slano-jezero-kod-niksica-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot