Evo kako izabrati puder koji vrijedi svaku marku

Objavljeno: 16. 5. 2017 u 15:15h

Puder je najvažniji dio make-upa, ali upravo njega najteže je otkriti i odabrati. Osim što se mora idealno poklapati s tonom vašem kože i prekrivati i najsitnije nedostatke, takođe je vrlo bitno da štiti vaše lice od sunca.

Većina žena uvijek je u potrazi za savršenom puderom, a jednom kad ga otkriju, o njemu će pričati svim svojim prijateljicama. Kako prekriva bubuljice, sakriva bore, koliko traje i sjajno izgleda, kako koža normalno diše, a ten je savršen. Sve su to male tajne kvalitetnog pudera, a tri čarobna faktora kojima ga valja prilagoditi su: tip kože, boja tena, ali i godišnje doba. Jer ako samo jedan od faktora nije pogođen, cijeli make up izgleda promašeno. Zato je dobar tekući puder temelj prirodnog i lijepo našminkanog lica. Na tržištu se nalazi velik broj pudera i zato je mudro naoružati se s nekoliko savjeta uz koje ćete lakše odabrati svoj puder iz snova.

Tip kože

Kako starimo, tako se mijenja i naša koža, pa ćete tokom života definitivno promijeniti nekoliko vrsta pudera. S godinama se mijenja i tip kože, a puder ćete birati u zaovisnosti o tome imate li masnu, suhu, osjetljivu ili normalnu kožu. Ako imate suhu kožu, tekući puder s blago svjetlucavom teksturom biće odličan izbor jer stvara efekat prirodnog sjaja. Puderi za zrelu kožu nikako ne smiju biti težak i gust jer će time i bore biti vidljivije. Tekući puder je bolji izbor jer stvara izjednačen i matiran ten, a u isto vrijeme vizualno umanjuje sitne linije i bore. Drugim riječima, lagani korektivni puder će na vašem licu ostaviti efekat glatkoće, a samo vi ćete znati da je to rezultat dobrog pudera. Sretnice s normalnim tipom kože moraju brinuti samo o pravoj nijansi. Najbolje od svega je što neće pogriješiti, bez obzira na to odluče li se za puder svjetlucave ili mat teksture. Masna koža je sasvim druga priča. Ako se vaše lice sjaji, najbolje će vam odgovarati tekući puder koji će upiti višak masnoće s lica. Važno je da je puder lagane i nemasne teksture te po mogućnosti za osjetljivu kožu. Masna koža često ostane začepljena s prljavštinom i ostalim nečistoćama iz okoliša pa se stvaraju miteseri, bobuljice, ali i bolne akne. Za takav tip lica poželjan je puder s eperulinom koja ima umirujuće djelovanje. Na primjer, Vichy Dermablend [3D Correction] tekući puder je obogaćen eperulinom, ali i salicilnom kiselinom. Time se osigurava lagana i prozračna formula s odgovarajućim prekrivanjem. Njegova posebna tekstura prekriva sve nepravilnosti na površini kože poput akni ili ožiljaka od akni, ali pritom i sprječava njihovo nastajanje i daje osjećaj ugode tijekom cijelog dana.

Boja tena

Prva i možda najvažnija stvar kada je riječ o nijansi pudera je birati ga na pravom svjetlu. Možda ste se već pitale imaju li ‘preplanule’ djevojke koje viđate u gradu ogledalo. Sigurno ga imaju, ali pravo je pitanje imaju li dobro svjetlo u kupatilu. Zato nemojte učiniti istu grešku te uvijek isprobajte nijansu pudera na dnevnoj svjetlosti. Tako ćete najbolje znati koja nijansa je pravi pogodak za vaš ten. Najbolji izbor je onaj puder koji će se stapati s prirodnom nijansom vašeg tena. Prvo nanesite malu količinu pudera u tri različite nijanse na gornji dio dlana. Zatim na jedan dio lica nanesite onaj za koji mislite da je najsličniji vašem tenu. Ako su nijanse slične i stapaju se jedna s drugom, našli ste svoju idealnu boju pudera. Možda se ipak dvoumite između dvije nijanse pa ne znate koju izabrati. Odlučite se za onu tamniju jer će završni sloj make-upa posvijetliti boju tekućeg pudera. Takođe treba voditi računa i o podtonu kože. Slikovito rečeno – ako je boja tena prozirna bijela košulja, podton kože je boja grudnjaka koja se nazire ispod košulje. Konkretnije, ten ima dva podtona – plavi koji označava hladne boje i žuti koji je oznaka za tople boje. Dovoljno je da pogledate svoje oči i kosu i vrlo lako ćete otkriti kojoj grupi pripadate. Tamnija kosa i oči spadaju u žuti podton, a svjetlija kosa i oči spadaju u plavi podton. Ženama toplog podtona, preporučuje se puder žućkastih tonova, a onima s hladnim podtonom više će odgovarati nijansa pudera kojim prevladavaju ružičasti tonovi.

Nedostaci koje je potrebno prikriti

Svaki nedostatak je individualan pa će neke žene koristiti puder kako bi prekrile ožiljke od akni, udubljenja i izbočenja od bububljica. Druge će tekućim puderom prikriti hiperpigmentacijske mrlje, depigmentaciju ili crvenilo. Ipak, možda najveći izazov predstavlja prekrivanje akni. U Dermablend liniji pudera postoji rješenje za sve nedostatke. Ovi puderi osim što ujednačavaju problematičan ten i omogućavaju prikrivanje, vrlo dobro će zakamuflirati nedostatke i to bez stvaranja efekta maske i pliša.

Zaštita od UV zračenja

Bez obzira na to što je vani možda oblačno ili temperature nisu izrazito visoke, koža je na udaru štetnih sunčevih zraka. Ujutro svakako trebate nanijeti kremu za sunčanje ili puder sa zaštitnim faktorom. Izloženost UV zračenju negativno utiče na ljepotu lica jer koža ima gotovo neizbrisivo pamćenje. Na našu žalost, kroz godine nagomilana oštećenja stanica kože više se ne mogu popraviti. Koža lica koja nije zaštićena prerano stari. Kako stiže ljeto, sve više ćete boraviti na suncu i ispijati kavu na terasama pa svakako nabavite tekući puder u koji je ugrađen faktor zaštite. Ako imate izrazito svijetlu put, svijetle oči i svijetlu kosu te osjetljivu kožu, faktor zaštite bi trebao biti veći od 30.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/evo-kako-izabrati-puder-koji-vrijedi-svaku-marku/||claudebot