Masaža jača fizičku i psihičku vezu kod ljubavnih parova

Objavljeno: 9. 5. 2017 u 11:57h

Masiranje je ključ opuštanja tijela i uma, a psiholozi vjeruju kako može pomoći partnerima u jačanju veze.

Istraživanje doktora Sayuria Narusea i Marka Mossa s Univerziteta u Northumbriji otkrilo je kako parovi koji su na početku veze masiranjem mogu poboljšati fizičku i emocionalnu povezanost.

Učesnici ovog istraživanja, njih 38, završili su kurs masaže, a potom su masirali partnere.

Uspješnost jačanja veze između njih ocijenjena je preko upitnika prije i nakon masaže pitanjima u vezi s fizičkim i mentalnim blagostanjem, stresom, zadovoljstvom… Nakon tri sedmice, svi su se saglasili kako se oslobađaju stresa i popravljaju raspoloženje masirajući jedno drugo.

Zanimljivo je i kako su muškarci i žene rekli da im je nivo zadovoljstva jednak ako primaju ili daju masažu. Čak 91 posto učesnika istraživanja kazali su kako bi međusobno masiranje preporučili svim prijateljima.

“Masaža je umjetnost dodira, a pravi dodir je ključ svake veze”, naglasio je doktor Mossa.

Istraživači su parovima pojasnili kako je osnovno pravilo prilikom masiranja da na početku i na kraju masiranja budu zastupljeni blagi zahvati. Masaža eteričnim uljima dodatno će povećati opuštajući učinak.

Izvor: klix.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/masaza-jaca-fizicku-i-psihicku-vezu-kod-ljubavnih-parova/||claudebot