Jedanaest najopasnijih turističkih destinacija na svijetu (Foto)

Objavljeno: 18. 4. 2017 u 16:54h

Neka mjesta na svijetu mogu adrenalinskim zavisnicima da pruže sve što im je potrebno…

Na svijetu postoje brojna mjesta koja su pravi raj na zemlji za one koji čeznu za uzbuđenjima. Ako spadate u ljude koji vole da im odmor bude začinjen dozom opasnosti, ovo su prava mjesta za vas, prenosi “Brajtsajd“.

Dolina smrti u SAD

Može se smatrati vrelom rernom planete Zemlje. Zapanjujuća pustinja drži rekord što se tiče temperature, koja može da dostigne 56.7 stepeni. Bez obzira koliko vam je tvrda koža, jako sunce i vrelina će vas brzo iscrpiti. Ako kod sebe nemate vodu, preživjećete samo 14 sati.

Danakilska pustinja u Eritreji

Od drugih pustinja se razlikuje po temperaturi od oko 50 stepeni, brojnim aktivnim vulkanima i gejzirima koji prskaju otrovne gasove. Mnogi ovo mjesto nazivaju paklom na Zemlji, ali i dalje privlači hrabre entuzijaste. Svako ko želi da poseti ovu pustinju mora da zna da je odlazak bez stručnog vodiča strogo zabranjen.

Maunt Vašington SAD

Planina koja drži svjetski rekord po brzini vjetra na površini Zemlje. Najveća zabilježena brzina iznosila je 327 kilometara na sat. Jačina vjetra nije jedino šta je opasno ovdje. Na ovom području tempetarura može da padne čak 40 stepeni ispod nule, a jake snežne padavine čine da planina, iako ima prosječnu nadmorsku visinu, bude vrlo opasno mjesto. Opterećenje koje ljudsko tijelo ima ovde može se uporediti sa opterećenjem koje se doživi na planini Mont Everest.

Vulkan Sinabung u Indoneziji

Aktivan vulkan koji se nalazi na ostrvu Sumatra. Erupcije koje ostavljaju ljude bez kuća, su ovdje česte. Gradovi i sela koja se nalaze u blizini vulkana potpuno su bili prekriveni lavom i pepelom poslije erupcija koje su se dogodile 2010, 2013, 2014. i 2015. godine. Posljednja erupcija bila je 27. februara 2016. i tada su smrtonosan vulkanski gas, kamenje i pepeo izbačeni na više od 2.500 metara. Niko ne može da predvidi šta će ovdje biti već sutra.

Ostrvo zmija u Brazilu

Ostrvo sakriveno na obali Brazila prepoznaje se kao najopasnije mjesto na svijetu. Razlog za to je vrlo jednostavan. Ovdje žive najotrovnije zmije i to u prosjeku pet primjeraka zlatne zmije po kvadratnom metru. Nakon brojnih priča o stradanju posjetilaca, brazilska vlada je zabranila iskrcavanje na ostrvo.

Dolina smrti na Kamčatki u Rusiji

Rusko poluostrvo ima svoju dolinu smrti, u blizini doline gejzira. Visoka koncentracija otrovnih gasova u ovom području predstavlja opasnost za sav živi svijet. Biljke i životinje brzo uginu, dok ljudi dobiju groznicu, vrtoglavicu i bude im hladno.

Nacionalni park Madidi u Boliviji

Na prvi pogled ovo mjesto je živopisno, ali je ustvari vrlo opasno i to zato što posjeduje otrovan i agresivan biljni svijet. Kontakt sa nekom od biljaka može da izazove ozbiljan svrab, osip i vrtoglavicu. Čak i mala rana može da se inficira tropskim parazitima.

Kraljevstvo slonova u okrugu Konburi na Tajlandu

Ovdje je turistima zanimljivo da dođu, jer mogu slobodno da se voze splavom i hrane krokodile. Splav je napravljen od drveta i održavaju ga plastični burići. Turistima zakače meso na štap za pecanje i na taj način hrane krokodile, a zanimljivo im bude i da izmaknu štap baš u trenutku kad se životinja dovoljno približi hrani.

Koralno ostrvo Bikini u okviru Maršalovih ostrva

Pošto se nalazi izgubljeno usred okeana, ostrvo djeluje kao raj. Nažalost, služilo je za brojne nuklearne probe koje su ga učinile radiokativnom nedođijom. Stanovnici su bili prisiljeni da se isele, a ostrvo je i danas, zbog visoke radijacije, opasno za život.

Afarska depresija u Etiopiji

Vulkan Erta Ale je jedan od najopasnijih vulkana na svijetu. Manji zemljotresi konstantno potresaju ovo područje i ujedno stvaraju duboke ponore. Potresi se dešavaju zato što vulkan leži na dva jezera lave i njena količina se stalno mijenja.

Jezero Natron u Tanzaniji

Djeluje i kao pejzaž vanzemaljaca. Kora koju je stvorila alkalna so je toliko opasna da svi koji dođu u kontakt sa njom umiru. Plivanje u jezeru je strogo zabranjeno, a jak miris vodonika vam neće dozvoliti da se dugo divite zapanjujućem prizoru.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/jedanaest-najopasnijih-turistickih-destinacija-na-svijetu-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])