Nestaje jedan od najpoznatijih brendova u istoriji interneta

Objavljeno: 4. 4. 2017 u 16:03h

Nakon što je Verizon postao vlasnik branda Yahoo!, slijedi potez koji definitivno označava kraj jedne ere.

Činjenica je kako će Verizon ovom odlukom i službeno završiti eru koja je obilježila početke globalne ekspanzije interneta.

Verizon će tokom ljeta spojiti brandove Yahoo! i AOL u novi brand pod nazivom Oath, donosi Business Insider. Oath je, inače, u slobodnoj interpretaciji prevoda sinonim za zakletvu ili obećanje, ako je to u ovom slučaju uopše važno, ali valjda postoji neka simbolika.

Nakon što se finaliziraju svi detalji finansijskog preuzimanja kompanije Yahoo! od strane Verizona, kreće proces takozvanog rebrandinga koji je u ovakvim situacijama gotovo pa normalan i uobičajen, ali u ovom konkretnom slučaju znači definitivni kraj kompanije, odnosno brenda koji je obilježio početak interneta koji je dostupan svima.

Bilo je to daleko prije Googlea, Facebooka i svih ostalih društvenih mreža. Bilo je to prije nego su davaoci usluga pristupa internetu postali nešto sasvim uobičajeno. Yahoo! i AOL su, vjerovali ili ne, devedesetih godina prošlog vijeka bili sinonim za web, zapravo su bili – web.

Kompanija osnovana 1994. godine prva je u svijetu učinila web zanimljivim mjestom na koje svi žele doći i koje svi žele posjetiti. Nakon AltaVista pretraživača, koju je 2003. godine kupio upravo Yahoo!, upravo je ovaj brend nudio usluge na internetu bez kojih danas mnogi ne mogu zamisliti svoj poslovni ili privatni život. To se prije svega odnosi na mogućnost pretraživanja informacija na internetu i besplatni pristup otvaranju sandučiča elektroničke pošte.

Društvene mreže u to doba nisu bile ono što su danas, zamijena za stvarni život, ali ako ste tih godina spomenuli internet prvo što vam je palo napamet je Yahoo!.

Prema najavama iz Verizona, koji će uskoro postavi vlasnik Yahoo! kompanije i brenda u potpunosti, nakon što već posjeduje AOL, kreće stvaranje jednog od najvažnijih brandova kompanije u digitalnom obliku. Rodiće se Oath, a prema tumačenju analitičara Yahoo! će postati – istoriji. Mnogi i dalje ne mogu vjerovati da će se Verizon odlučiti na ovakav potez, ali nakon što se Yahoo! posljednjih godina uglavnom neuspješno tražio i gomilao finansijske gubitke, ništa nije nemoguće.

Bez obzira na to koristite li neku od njegovih usluga, priznaćemo kako će se teško biti naučiti na web koji ne nudi barem saznanje da je Yahoo! tu negdje.

Izvor: dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/nestaje-jedan-od-najpoznatijih-brendova-u-istoriji-interneta/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])