Kada su mališani spremni da se staraju o ljubimcu?

Objavljeno: 20. 3. 2017 u 10:32h

Prije nego što udomite kućnog ljubimca, važno je da budete sigurni da i vaši mališanu mogu da preuzmu dio odgovornosti o brizi. Da li su vaša djeca spremna za kućnog ljubimca ili treba još sačekati?

Mališani često od roditelja traže kućnog ljubimca, ali obično nisu dovoljno zreli da se brinu o njemu. Ako nemate vremena da izvodite psa u šetnju ili da zamijenite pjesak maci, a željeli biste da sa djetetom podijelite tu odgovornost, bitno je prepoznati kada su vaši mališani spremni da brinu o kućnom ljubimcu. Ponekad treba sačekati…

Kućni poslovi

Ako dijete ne zaboravlja da obavi kućne poslove za koje je zaduženo, to je dobar znak. Ponekad mališana treba podsjetiti da izbaci đubre ili počisti sto poslije jela. Zato nije loše napraviti podsjetnik, pa čak i kada su ljubimci u pitanju. Ako ni to ne pomaže, možda još uvijek nije vrijeme za novog ljubimca.

Briga o sebi

Ako vaše dijete baš želi ljubimca a još uvijek ne može samostalno da ode u kupatilo ili da jede bez pomoći roditelja, možda je bolje da sačekate još malo… Kada mališan dođe do uzrasta kada može sam ili sama da opere zube i ode do toaleta, možda je vrijeme da razmotrite da nabavite kućnog ljubimca.

Dobro ponašanje

Ukoliko vaše dijete ne želi da ide na spavanje kada je vrijeme ili ima problema sa održavanjem pažnje u školi, možda je bolje da sačekada dok ne vidite poboljšanje. Učiti i dijete i novog ljubimca dobrom ponašanju može biti vrlo stresno.

Aktivnost

Ako vaši klinci dosta vremena provode pred televizorom ili kompjuterom, možda još uvijek nisu spremni za kućnog ljubimca. Ali, ukoliko su vaša djeca aktivna, vole da se igraju napolju, šetaju ili voze bicikl, prijaće im društvo ljubimca, naročito psa.

Brižljivost

Neka djeca razbacuju igračke okolo, igraju se grbo sa braćom i sestrama, i jednostavno još uvijek nisu dospjeli do uzrasta kada su oprezni sa stvarima. Međutim, ako je vaše dijete prošlo tu fazu i ume da bude nježno i brižno, onda je pravo vrijeme da nabavite ljubimca.

Umiju da dijele

Ponekad će ljubimac željeti pažnju roditelja, i biće mu potrebne sopstvene igračke. Ako vaše dijete nije spremno da dijeli pažnju ili ne shvata da i ljubimac mora da ima svoje igračke, možda porodica treba da sačeka prije nego što nabavi ljubimca.

Štednja novca

Štednja novca je vrlo bitna stvar za djecu. Ukoliko su svjesni da treba štedjeti da bi se nešto priuštilo, onda su i spremni da se brinu o kućnom ljubimcu…

Bez obzira koju ste životinju udomili, ljubimcu će biti potrebna pažnja, briga i ljubav.

Zato, još jednom dobro razmislite prije nego što nabavite ljubimca, da li su i najmlađi članovi porodice spremni.

Izvor: zivotinje.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kada-su-malisani-spremni-da-se-staraju-o-ljubimcu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot