Kako da iskoristite koru od narandže

Objavljeno: 23. 2. 2017 u 15:09h

Narandža je mnogima jedan od omiljenih citrusa. Njeno sočno meso je zdravo i osvježavajuće, a miris mazi sva osjetila. Zato kada ogulite omiljeno voće, ne bacajte koru. Donosimo 8 genijalnih stvari koje možete napraviti s korom od narandže.

Napomena:

Narandžinu koricu konzumirajte samo ako je narandža iz domaćeg uzgoja (provjerenog porijekla)

  • Koricu naribajte ili narežite na kockice te svaki komadić stavite u posudicu za led, zalijte vodom i zaledite. Kockice leda ubacite u vodu ili sok.
  • Napravite sredstvo za čišćenje. U staklenku ubacite kore od narandže i u potpunosti prelijte alkoholnim octom. Ostavite da odstoji dvije sedmice te s vremena na vrijeme protresite i dobićete sredstvo protiv kamenca, za čišćenje fružidera, rerni odvoda.
  • Napravite piling za tijelo. U staklenci pomiješajte po pola kašičice morske soli i bademovog ulja te dodajte kašičicu naribane korice narandže i limuna te spremite na suho i hladno mjesto. Prije tuširanja mješavinom istrljajte kožu.
  • Napravite začin u prahu. Koricu narandže očistite od bijelog dijela, poslažite na lim za pečenje i ostavite na toplom mjestu da se potpuno osuši (možete i u rerni na 160 stepeni oko 3 sata). Osušenu koru sameljite, spremite u staklenku i stavite u hladnjak. Narandže u prahu posipajte po desertu, jelu ili salati ili dodajte u čaj.
  • Očistite sudoper. U sudoper nasipajte malo soli. Koricom od narandže izribajte unutrašnjost sudopera te ga isperite toplom vodom.
  • Spriječite grudanje smeđeg šećera. Nekoliko komadića korice stavite u posudu sa šećerom te je dobro zatvorite.
  • Protiv neugodnog mirisa iz kante za smeće. Savaki puta iznova na dno vreće za smeće poslažite kore od narandže.
  • Napravite mirisnu svijeću za osvježenje prostora.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kako-da-iskoristite-koru-od-narandze/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot