Svaki horoskopski znak ima svoj dragi kamen: Koji je vaš?

Objavljeno: 24. 1. 2017 u 15:00h

Na primjer, intenzivno žuti jantar u prevelikim dozama može uzdrmati psihičku stabilnost nekih ljudi, stoga nije podoban za Blizance ili Djevice, koje prirodno imaju aktivan um.

Ljepotom, sjajem i bojama, drago i poludrago kamenje oduvijek je privlačilo ljude. Zračenja koja proizlaze iz njih imaju određeni uticaj. Prema nekim vjerovanjima, boja dragoga kamenja povezana je s određenim dijelom tijela. No neka od njih mogu negativno djelovati na našu ličnost ili zdravlje.

Tako, recimo, intenzivno žuti jantar u prevelikim dozama može uzdrmati psihičku stabilnost nekih ljudi, stoga nije podoban za Blizance ili Djevice, koje prirodno imaju aktivan um. Njima treba kamen koji ima umirujuće djelovanje.

Zato je dobro znati koji vam dragi kamen svojom energijom i zračenjem najbolje pristaje, kako biste ga što učinkovitije koristili. Mi ćemo vam u tome malo i pomoći. Pred vama je mali vodič u rajski svijet dragoga kamenja.

Ovan – Crveni koral

Vrlo je atraktivan zbog žarkocrvene boje i kao takav predstavlja “crveni planet” Mars, koji vlada znakom Ovna. Simbol je vitalnosti, energičnosti i odvažnosti. To je nakit kao stvoren za hrabre ljude koji spontano iskazuju svoje životne potrebe. Imate li važan ispit ili intervju za posao, stavite na sebe crveni koral, koji će ukloniti tremu i strah.

Posebno dobro pristaje rođenima u znaku Ovna, čija je strastvena i energična priroda usklađena s vibracijama crvenoga korala. Crveni koral je i simbol materinstva, štiti plod u maternici te njegov zdravi razvoj.  Pomaže kod liječenja anemije, bolesti krvotoka, infekcija i neplodnosti, a ublažava i bolove kod porođaja.

Bik – Ružičasti kvarc

Ružičasti kvarc ili rozenkvarc, poznat kao kamen ljubavi, donosi nježnost, toleranciju, praštanje i kao takav odlično odgovara Bikovima, ali i Vagama. Venera vlada ovim kamenom, koji će u duhu tog planeta probuditi vaše romantične želje i ojačati potrebu za ljubavlju. Taj kamen smiruje, pomaže kod čišćenja nakupljenog bijesa i ljutnje. Zamjenjuje negativnost sa skladom i unutarnjim mirom.

Djeluje na četvrtu čakru i područje srca, poboljšava rad bubrega te pomlađuje i revitalizuje kožu. Njegove su blagodati velike. On se koristi protiv nesanice i štiti od štetnih podzemnih zračenja, pa je zbog kombinacijom takvih djelovanja idealan za spavaću sobu. Bikovima se savjetuje da ga imaju u obliku kamena kao ukras na noćnom ormariću, no najbolje ga je nositi kao privjesak na lančiću.

Blizanci – Topaz

Blizancima je posebno naklonjen kamen topaz. Taj kamen podstiče sreću u ljubavi, pa Blizanci koji su željni novih osjećajnih iskustava i poznanstava svakako bi ga trebali nositi. Podstiče i koncentraciju, ali istovremeno smiruje, pa je odličan u borbi protiv anksioznosti, nesanice i nervoze.

Postoje tvrdnje alternativaca da, kad je ovaj prozirno žuti dragulj optočen zlatom, da je tad odličan talisman protiv uroka. Pripisuju mu se i mnogobrojna moćna ljekovita svojstva; djeluje dobro protiv astme, nesanice i psihičkih bolesti. Budući da su Blizanci jako nemirni i aktivni ljudi, ovaj kamen će im pomoći da se smire i da imaju miran san. On balansira snažne emocije, a najbolje djeluje kad ga se nosi na prstu ruke.

Rak – Biser

Bijeli biser svojim izgledom pobuđuje emocije, romantiku i nježnost. Svojom klasičnom ljepotom kod žena pobuđuje ženstvenost. Njime vlada Mjesec, pa je idealan za rođene u znaku Raka. U brojnim kulturama biser ima dublje simbolično značenje. Tako su biseri u Kini simbol bogatstva, mudrosti i časti; u Japanu znače sreću, a u Indiji blagoslov brojnom djecom.

Dobro djeluje na područje porodične sreće, stoga, ako želite zaštititi porodične vrijednosti ili očuvati mir u kući, nosite bisere. Posebno dobro djeluje ako ga se nosi u području pupka, ali nećete pogriješiti ni ako ga nosite oko vrata ili u obliku naušnica. Na zdravstvenom planu umanjuje preosjetljivost, koja je česta kod Rakova, a povoljno djeluje i na nesanicu.

Lav – Jantar

Kako je za Lava idealan metal zlato, tako će i njegov kamen biti onaj koji je žute boje. Stoga je kamen sjajan kao i Sunce, koje vlada ovim znakom, upravo jantar. Isijava svojom zlaćanom bojom i simbol je moći, uspjeha i daje predvodničke sposobnosti. Simbol je blagostanja, novca i sigurnosti, pa ga Lavovi svakako trebaju što češće nositi jer će im taj kamen omogućiti da se istaknu, postignu željeni poslovni uspjeh, ali i da ih drugi ljudi više cijene.

Nemojte štedjeti na jantaru – odaberite krupnije komade. Kad ga se često nosi, cijelo tijelo vraća u ravnotežu. Koristan je za želudac, slezinu, bubrege, jetru, žučni mjehur i kožne poremećaje. Olakšava bolove u zglobovima, a pomaže i u liječenju rana.

Djevica – Jaspis

Ovo je kamen nježnosti i opuštanja, pa je posebno pogodan za često nervozne i nemirne Djevice. Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost, izlječenje i opšte poboljšanje zdravlja. Zovu ga još i velikim njegovateljem zbog njegove zaštitničke energije.

Egipćani su crveni jaspis smatrali Izidinom krvlju te je korišten za zaustavljanje krvarenja iz nosa, kao i za zacjeljivanje rana. Ublažava bolove, pomaže dojiljama da uvijek imaju mlijeka, sprečava izazivanje krvarenja, liječi epilepsiju. Donosi osjećaj sigurnosti, pa ako ga nose često nesigurne Djevice, imaće više samopouzdanja.

Vaga – Opal

Opal je dragi kamen koji donosi nadu i spokojstvo rođenima u znaku Vage. On inspiriše povećanje mašte i kreativnosti. Pomaže osloboditi kočnice, pa Vagama pomaže da se  jasnije i otvorenije izražavaju. Taj kamen predstavlja vrata u svijet duhovnosti. Promatrajući opal, navodno, mogu se dobiti natprirodne moći posebno u sferi predviđanja događaja ili prekognicije.

Donosi lijepe, srećne snove te olakšava proces promjene. Kako je to i “umjetnički” kamen, povećava kreativnost i maštovitost, pa je posebno dobar za sve umjetnike. To je ujedno kamen ljubavi, a kako je Vaga znak partnerstva i uvijek je u potrazi za svojom srodnom dušom, svakako bi ovaj kamen trebao naći mjesta na njima u vidu prstena ili priveska na ogrlici.

Škorpija – Rubin

To je dragi kamen koji je najviše naklonjen ljudima rođenim u znaku Škorpiona. Njegova svjetlucava crvena boja podstiče i pojačava ljubavne osjećaje i sjedinjuje zaljubljene, pa bi ga svi nesrećno zaljubljeni pripadnici ovog znaka svakako trebaju nositi.

Rubin donosi cjelovitost, odanost i sreću. Povećava velikodušnost i donosi blagostanje te romantičnu ljubav. Zaštitnik je doma, posjeda, djece i psihe. To je kamen visoke energije i moći, pa bolesnima donosi iscjeljenje. No ne preporučuje se pretjerano vatrenim ili nerazumnim ljudima jer ih može učiniti previše hiperaktivnima. Ovaj kamen povećava samopouzdanje, vitalnost i fleksibilnost, a nosi se na srcu, sredini grudi ili na prstu.

Strijelac – Tirkiz

Tirkiz je prekrasni azurni kamen čija intenzivna plavo-zelena boja simbolizuje životnu radost i energiju. Simbol je ljubavi i bogatstva, a često se poklanja prilikom zaruka i vjenčanja. Kaže se i da smiruje napetost, obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstvo. Prema Indijancima i istočnjačkim tradicijama, tirkiz je sveti kamen. Smatralo se da štiti od svih loših uticaja i pospješuje zdrave međuljudske odnose.

Ovo je kamen koji po svojim karakteristikama odlično pristaje svim Strijelcima jer su sličnih energija. Tirkizove energije pružiće im unutarnji mir i pospješiti meditacijska iskustva, pa ga trebaju nositi oni koji streme duhovnim visinama i samospoznajama. Ovaj kamen blagotvoran je i za zdravlje jer pojačava koncentraciju, izoštrava zapažanje, podiže imunitet, a nosi se na ušima ili na prstu.

Jarac – Malahit

Malahit je kamen intenzivne zelene boje i odlično pristaje rođenima u znaku Jarca. Taj kamen ulijeva nadu i spokojstvo, što donosi smiraj rođenima u ovom znaku. Malahit pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit, to je kamen sreće, blagostanja i obilja. Takođe je moćan zaštitnički kamen, služi kao opšta zaštita od zla, zaštita tokom trudnoće i rođenja. Izvrstan je kao zaštitni kamen tokom letenja i dugih putovanja.

foto: Birthstones

Povećava emocionalnu stabilnost i ravnotežu. I njegova zdravstvena dobrobit je velika jer iscjeljujući djeluje kod astme, artritisa, napetih mišića i bolesti kičme, čemu su Jarci jako skloni. Malahit podstiče pozitivnu energiju i budi nadu, pa je dobar za sve one Jarčeve koji su skloni depresiji.

Vodolija – Ametist

Poznat je kao dobroćudni kamen sreće, koji je nerijetko krasio prstenje visokih sveštenika. Poznato je njegovo umirujuće djelovanje koje poboljšava raspoloženje kod nervoznih osoba, čemu su Vodolije itekako skloni. Kao amajlija štiti od svake vrste zavisnosti.

Na duhovnom nivou ametist pomaže komunikaciju s anđelima, razvija telepatiju i druge psihičke sposobnosti. Ovo je izvrstan kamen za meditaciju i molitvu. Podstiče dobar san, a Vodolijama donosi sreću i povećava samopouzdanje. Nosi se na prstu ruke.

Ribe – Akvamarin

Podstiče osjećaj vjernosti i zato se koristi  kao amajlija koja donosi ljubavnu sreću i stabilan bračni život. Zelenkasto – plavom bojom podstiče osjećaj postojanosti i osjećajne stabilnosti pa zbližava partnere u vezi ili braku. Poznat je kao kamen hrabrosti i odvažnosti.

Osim toga podstiče brze intelektualne reakcije, daje mir, umirujuću komunikaciju i štiti auru. Nježnim Ribama ovaj će kamen darovati veći osjećaj sigurnosti i samopouzdanja. Po starom vjerovanju, ima ljekovita svojstva kod upale grla, desni, crijeva i jetre, a dobar je i za imunitet.

Izvor: 24sata.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/svaki-horoskopski-znak-ima-svoj-dragi-kamen-koji-je-vas/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])