Šta da radite ukoliko vam neko hakuje profil na Facebooku?

Objavljeno: 19. 1. 2017 u 20:07h

Facebook-om ponovo kruži virus koji može da ukrade podatke korisnika, ali i da zarazi računar sa kojeg se pristupa ovoj društvenoj mreži.

Ukoliko ste kojim slučajem postali žrtva hakera koji je pristupio vašem Facebook nalogu, u nastavku vam predstavljamo nekoliko trikova koji će vam pomoći da riješite problem.

Prije svega, virusi na Facebooku uglavnom za cilj imaju da ukradu podatke za pristup (lozinke, e-mail, broj telefona) korisnika. Najnoviji virus taguje vas na post koji je navodno objavio vaš prijatelj. Sporni post izgleda kao video vašeg prijatelja, a kada se klikne na njega vodi na sajt hakera i tada postajete žrtva.

Nije poznato ko stoji iza ovog hakerskog napada koji je pogodio veliki broj ljudi. Prva stvar koju treba da uradite ukoliko se to desi jeste da promijenite šifru na svom Facebook profilu.

To možete da uradite tako što ćete otići u podešavanja (Settings) i pod opcijom “General” izabrati sekciju “Password” i tu unijeti novu šifru. Ukoliko pak nemate pristup Facebook profilu (haker je već promijenio šifru), link za resetovanje lozinke možete dobiti direktno na mejl sa kojim ste se registrovali na FB.

Takođe, nakon što promijenite šifru, obavezno izaberite opciju koja će vas izlogovati sa Facebooka sa svih uređaja na kojima ste možda još uvijek ulogovani. Nju možete pronaći pod odjeljkom “Security” unutar koje je potrebno kliknuti na “Where You’re logged In”, a potom izabrati opciju “End All Activity”.

Ako pretpostavimo da je haker imao pristup vašem FB profilu, on sigurno zna i vaš e-mail. Iz tog razloga, promijenite šifru i na mejlu da ne biste slučajno ostali i bez tog profila. Prema pisanju portala “Wikihow”, resetovanje lozinke će uglavnom riješiti problem, međutim, ukoliko on i dalje postoji, probajte da obrišete istoriju pretraživanja i sve ostale podatke koje čuva vaš internet pretraživač.

Sljedeća stvar koju morate da uradite kako biste bili sigurni da vam virus nije zarazio računar, jeste da pomoću nekog antivirus softvera skenirate kompjuter. Za to možete da koristite neke od besplatnih antivirusa poput Avasta ili Avire. Kako biste svoj Facebook profil zaštitili od hakerskih napada, savjetujemo vam da koristite jedinstvenu lozinku.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/sta-da-radite-ukoliko-vam-neko-hakuje-profil-na-facebooku/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot