Savjeti prilikom kupovine polovnog vozila

Objavljeno: 7. 1. 2017 u 14:52h

Kupovina polovnog vozila je uvijek lutrija, pa mogućnost greške pokušajte svesti na najmanju moguću mjeru. Ovo su znakovi na koje treba obratiti pažnju…

Malo ko danas može sebi priuštiti bilo kakav novi automobil pa trgovina polovnjacima cvjeta. Neki se rješavaju svojih korištenih i kupuju nešto drugo, takođe polovno, veće ili manje u zavisnosti od potreba, česte su i zamjene, a i mladi vozači silom naših domaćih prilika sjedaju u svoj prvi automobil, naravno polovan.

U moru ponude svih vrsta automobila što od domaćih vlasnika, što iz uvoza iz zemalja EU, ako i vi kupujete korišteno vozilo, najbitnije je prije same kupovine pažljivo provjeriti ponudu na tržištu i upoznati se s cijenama. Pritom, ako je cijena viša od prosjeka to bi mogao da bude dobar znak da je riječ o urednom automobilu (a još se možete i cjenkati), dok nerealno niske cijene od privatnih ponuđača s dodacima “hitno, odlazim u inostranstvo, akcija do Božića” i slično u principu znači da automobil treba bolje pregledati.

Potrebe i prioritete prije kupovine morate jasno definisati. Ako vam treba manji automobil, tražite manji, bez obzira na to što neka sjajna, na primjer Alfa 166 2.5 V6 košta kao i Fiat Punto 1.2 istog godišta, ne zaboravite da su održavanje, potrošnja i godišnja davanja za taj automobil znatno veća, a i ne treba vam veći auto u startu.

Najbitnije odrednice kod potrage su uvijek iste za većinu kupaca: kilometraža, pitanje da li je auto bio razbijan pa popravljan i je li vozilo bilo ukradeno. Ako se stanje automobila prema izgledu i detaljima te papirima ne podudara s pričom, jednostavno krenite dalje u potragu. Kada pronađete automobil koji vam je privukao pažnju obratite pažnju na ove znakove koji ukazuju na moguće muljanje prodavača.

Osnove kod kupovine polovnjaka!

1. Probna vožnja

Nikada, ali NIKADA nemojte kupiti polovni automobil koji niste provozali. Vuče li u stranu? Ubrzava li ravnomjerno? Drži li pravac pri kočenju? Lupka li na neravninama? Ako se imalo razumijete u problematiku odmah ćete znati što je posrijedi, a ako ste laik, odvezite auto stručnjaku da ga pogleda. Uvijek je najbolje ići u ovlašteni ili specijalizovani servis. Kad ustanovite šta sve treba mijenjati, izračunajte koliko to košta i čuvajte tu misao za cjenkanje kasnije. Odvezite se do stanice za tehnički pregled. Naime, tamo uz nešto malo para možete saznati koliko je kilometara auto imao na svakom pojedinom tehničkom pregledu od 2006. godine. Nađete li nepravilnost, okrenite se i dajte petama vjetra. Po ovom pitanju, u slabijem su položaju auti uz uvoza jer je nemoguće provjeriti njihovu stvarnu kilometražu šta god vam rekli ili priložili prodavači.

2. Svježe lakirani automobili, da ili ne?

Svakako je bolje kupiti automobil s originalnom bojom, čak iako je oštećena od parkiranja ili manjih udubljenja, nego kupiti svježe lakiran automobil. Jer auto je sjajan i oku ugodan ali ko zna šta skriva svjež lak, ponekad je lakiran zbog sudara, a ponekad čak i krije rđu. Ovdje je bitno da obratite pažnju na sva stakla jesu li iz iste godine i istog proizvođača, ako nisu, to je znak da su mijenjana, a automobil bio razbijen.

3. Kako prepoznati prevaru s kilometražom u sedam koraka

Dim iz auspuha

Trebao bi da bude jedva vidljiv, svaki drugi tamni ili plavkasti ukazuje na veću nepravilnost u radu i na ogromnu kilometražu. Čađ ukazuje na loše sagorijevanje, koje najčešće nastaje zbog nepodešenog ili istrošenog sistema, a kod dizelaša je uzrok često u pumpi i brizgalicama.

Motor trese u “leru”

Nemiran rad kada je motor zagrijan ukazuje na razlike u pritisku kompresije, usljed istrošenja klipova, karika i ventila. Ne dajte se zavarati da se to lako podešava, jer se najčešće radi o većoj dotrajalosti motora. Zato je najbolje isto testirati kada je motor hladan jer istrošenost motora najviše utiče na nejednolik rad u praznom hodu.

Svježe opran motor

Zašto bi neko uopšte prao motor prije prodaje? Na taj način se lako kamuflira dotrajalost i puštanje ulja na dihtungu poklopca ventila i uljnog kartera te semeringu koljenastog vratila. Zato kada je motor opran teže se otkriva loše dihtanje usisnog i izduvnog sistema, pa oprani motor lako može da zavara kupca. Zato bolje provjerite dihtung i semering gdje i najmanja kap može uputiti na prevaru.

Ofucana sjedišta

Ako su sjedišta mekana i naizgled deformisana a obloge na vratima potrošene auto je puno prešao što se vidi po istrošenosti tih dijelova. Neki prodavači pak kupuju polovna, manje korištena sjedišta i obloge vrata, čega su takođe puni oglasi, često i kožna za nekakvih 200-300 maraka i postavljaju u svoj automobil pa se pokušajte informisati da li se kao nov automobil koji vas zanima isporučivao s npr. bordo kožom. Ako obloge vrata ne odgovaraju dezenu sjedišta sve je jasno… Provjerite i mehanizam za podešavanje i u svakom položaju pomaknite sjedišta kako biste utvrdili koliko su dotrajala. To otkriva loše stanje auta više od drugih sklopova.

Izlizan volan i ručice

Ako su obloge papučica jako potrošene, često i “do metala” sve je jasno, auto je puno vožen, a ako su potpuno nove na 12 godina starom automobilu i to je signal za uzbunu. Izlizanost obruča upravljača i ručice mjenjača takođe bi trebali biti u skladu s godištem i opštim stanjem vozila…

Potpuno nove gume

Kada se gume potroše stavljaju se nove. Ali ponekad su stavljene samo da prikriju stanje donjeg dijela vozila ili nepravilno izlizane prethodne gume. Često se stavljaju i ravnomjernije istrošene korištene gume kakvih su takođe puni oglasi.

Servisna knjižica puno govori

Bilo bi dobro da potražite automobil s urednom servisnom knjižicom ako je ikako moguće, a ako je uredno ispunjena velika je stvar pri kupovini i nekakva sigurnost. Objašnjenje kako ga je održavao radnik iz ovlaštenog servisa u fušu vrlo je nevjerodostojna, a nije dobro baš najbolje ni ako je auto servisirao “komšija mehaničar iz ulice”. To je minus, jer ukazuje i na korištenje neoriginalnih dijelova te umanjuje vrijednost automobila kod prodaje. Ako je auto iz uvoza i bez servisne knjižice, ruke dalje. Ko zna odakle je došao i kako se koristio.

4. Kako prepoznati ukradeno vozilo

Ako kupujete njemački automobil znajte da se takvi najviše i kradu pa prodaju s prekucanim brojevima šasije, a najčešće je riječ o VW Golfu i Passatu, svim modelima Audija, te posebno skupljim modelima Mercedesa i BMW-a. Provjerite da li su sva stakla originalna, potom ako su upravljač, oplata i brava za ključ noviji od ostatka auta takođe nije dobar znak jer se ti dijelovi oštećuju i potom mijenjaju nakon krađe. Provjerite i lim oko broja šasije, brave na vratima i moguća oštećenja, ali danas se kod ukradenih vozila toliko dobro prikrivaju svi bitni detalji da je s dokumentacijom možda najbolje otići u MUP na provjeru. Ako je vlasnik auta bez “putra na glavi” ne bi se trebao protiviti provjeri.

Za kraj, dobra priprema i strpljenje su najvažniji prilikom kupovine korištenog automobila, jer u masi vozila po oglasima i sajmovima velik broj je i onih koji predstavljaju lošu kupovinu i koji bi vam mogli zadati naknadne glavobolje.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/savjeti-prilikom-kupovine-polovnog-vozila/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot