Sami ukrasite dom za praznike

Objavljeno: 11. 12. 2016 u 16:10h

Za praznični ugođaj kreativnih ideja nikad nije dosta. Dekoracije daju posebnu čaroliju praznicima, a ako ih napravite sami udahnućete im poseban duh.

Donosimo nekoliko “uradi sam” ideja za novogodišnje ukrase u kući.

Zaleđeni svijećnjak

foto1

Za izradu lažnog mraza potrebni su krupna so, prehrambena boja u prahu, dekupaž lijepak, čaša ili neki drugi stakleni predmet koji želite da “zamrznete”. Kako bi predmet dobio pravi plavičasti odsjaj, uzmite kašiku gorke soli ili kristal šećera i pomiješajte sa malo plavog praha u boji. Premažite donji dio čaše sa dekupaž lijepkom i umočite u so. Sačekajte da se čaša malo osuši, a u preostalu smjesu soli i boje dodajte još malo soli kako biste smanjili intenzitet plave boje i pravili preliv na svijećnjaku. Proces ponavljati dok do vrha ne dođete do skoro čiste bijele boje.

Ukrasi od plastičnih flaša

foto2

Ako pustite mašti na volju, možete napraviti potpuno drugačije novogodišnje ukrase i to od plastičnih flaša. Odsijecite dno plastičnih flaša skalpelom i markerom iscrtajte oblik cvijeta, zatim makazama pravite željene oblike. Na vrhu jedne latice probušite rupicu i provucite alkicu pomoću kliješta, na prethodno napravljenu rupu na plastičnoj latici.  Počnite sa iscrtavanjem i ukrašavanjem vašeg ukrasa za jelku. Možete koristiti plavu i bijelu boju, da biste dobili efekat zimske pahulje iscrtane na plastičnom cvijetu. Kada ste sve iscrtali, ostavite da se osuši.

Svjetlucave snježne pahulje

foto

Da biste napravili prelijepe i efektne pahuljice, na papiru odštampajte sliku pahuljice i stavite je ispod papira za pečenje. Pomiješajte deterdžent za suđe sa malo vode i premažite papir za pečenje. Tada jednostavno uz pomoć pištolja za plastiku nanesite plastiku po slici pahuljice na papiru za pečenje. Kad se pahulja ohladi, skinite je sa papira za pečenje. Možete nanijeti još jedan sloj na čitavu pahulju ako želite da ona dobije 3D efekat. Premažite snježnu pahulju lijepkom i vodite računa da dobro pokrijete sve dijelove i na mokar lijepak pospite šljokice. Kad se pahulja osuši, sa zadnje strane prislonite tanku žicu koju ćete zalijepiti pištoljem.

Novogodišnji ukrasi od sijalica

foto4

Od potrošenih, pregorjelih sijalica možete napraviti fantastične novogodišnje ukrase, za koje su još potrebni bijela akrilna boja, šljokice, četkica, lijepak, tanki permanenti flomasteri, razne trakice, tkanine, mašnice i sve ono što vam padne na pamet. Kako biste izradili ove simpatične ukrase, prvo obojite sijalice osnovnom bojom koju želite. Nakon što obojite podlogu, sačekajte da se osuši i onda krenite s ukrašavanjem. Iscrtajte flomasterima sve što mislite da treba, polijepite komadiće tkanine, nanesite šljokice i sve ostalo.

Fantastični ukrasi od tijesta

foto5

Različiti oblici tjestenine mogu da poprime oblik predivne pahulje, cvijeta, zvjezdice… Za ove ukrase potrebni su različiti oblici tjestenine, ljepilo, boja, šljokice i drugi dekorativni elementi, trakice ili deblja plastična čaša, stiropor ili karton. Ako koristite tijesto koje ima oblik cjevčice sa koso isječenim krajevima, jednostavno ga poredajte ukrug, zalijepite ljepilom po dužini i između dvije tjestenine dodajte trakicu ili konac koji će služiti za kačenje na jelku. Kada se ljepilo osuši, poprskajte sprejom u boji dobijenu zvjezdicu i dodatno ukrasite šljokicama. Nije neophodno koristiti sprej, možete uzeti i običan lak za nokte, akrilnu boju.

Crtanje po bijelim kuglama i poklopcima

foto6

Bijele ili druge jednobojne kugle su obično i najjeftinije, a da biste ih dodatno uljepšali možete ih, i to zajedno s djecom, samo ofarbati. Osim kugli, i poklopci takođe mogu biti neiscrpna inspiracija. Jednostavno ukrasite unutrašnji dio poklopca od teglice ili flašice, zalijepite malo kanapa za kačenje i okačite svoj ukras na jelku.

Kreativna božićna pšenica

foto7

Da bi vaš dom za vrijeme Božića krasio kreativni ježić od pšenice, potrebni su vam piljevina, najlon čarapa, dugmići za oči i njušku i, naravno, pšenica. Najlon čarapu navucite preko veće šolje i napunite je piljevinom. Na jednu stranu, koja će predstavljati leđa od božićnog ježa, stavite pšenicu zatim dobro zategnite najlon čarapu i na dno podvežite čvorić. Ako hoćete možete nogice da oblikujete od piljevine. Rukom napravite oblik njuškice koja treba da bude malo u špic. Nekoliko dana potrebno je leđa ježa držati u vodi, na strani na kojoj se nalazi pšenica, da bi se piljevina natopila vodom i da bi pšenica proklijala. Na kraju, vašem kreativnom božićnom ježu dodajte oči i nos od dugmića. Pazite da božićnom ježu ne pokvasite ostale dijelove tijela.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/sami-ukrasite-dom-za-praznike/||claudebot