Šta raditi kada “raskinete” sa koleginicom na poslu?

Objavljeno: 27. 11. 2016 u 16:12h

Niko ne voli raskide. Loši su i zakomplikuju život čak i onda kada to nije emotivna i romantična već prijateljsko-poslovna veza. Provoditi osam sati dnevno sa nekom osobom sigurno utiče na obje strane, kad i ako u nekom trenutku dođe do razilaženja.

Odjednom, osoba sa kojom ste se smijali postaje osoba kojoj se smijete. Raskidanje dobrih prijateljsko-poslovnih veza boli – gubite “partnerku” i osjećaj nije ugodan, a to je neko koga morate nastaviti viđati svaki dan. OK, viđanje je još i podnošljivo, morate kontaktirati – sarađivati! Princip “daleko od očiju, daleko od srca” nije formula za uspjeh u ovakvim slučajevima. I ne samo to već nikog ne zanima da li se družite ili ne, posao je tu da se obavi. Kako?

Profesionalizam, prije svega

Kad u određenom trenutku dođe do toga da prestanete biti u prijateljskim odnosima sa osobom na radnom mjestu, apsolutno prvo na šta treba da obratite pažnju je da sve prepirke i potencijalne svađe ostavite za vrijeme nakon posla i po odlasku iz kancelarije – lične razloge ne prenosite na posao i u kolektiv već ostanite profesionalni. To što vas dvije više ne pijete kafu na pauzi, nikako ne znači da toga trebaju biti svjesni svi u kancelariji. Probleme ostavite za sebe i rješavajte ih nevezano za radno mjesto.

Posao mora da se obavi

Nije neobično da poslovne obaveze ispaštaju zbog novonastalog, neugodnog odnosa. Možda više nećete imati nekog da vam olakša radni dan kada vam baš i nije do posla. Možda više nema osobe koja je bila spremna da vam priskoči u pomoć kad je najpotrebnije, ali to ne znači da treba da dopustite da sve krene “nizbrdo”. Ne – iskoristite situaciju za rad na sebi. Iako firme najčešće teže ka tome da se svi zaposleni slažu, jer se na taj način stvara pozitivna i prijateljska atmosfera te samim tim povećava volja za radom, a u konačnici povećava produktivnost, ipak nije vrijedno da se nervirate i tjerate na neko prijateljstvo ako je došao kraj. Ono što je bitno i na šta treba da obratite pažnju je, u stvari, da posao ne smije da trpi. Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazite, radne obaveze morate izvršavati u zadatim rokovima.

Družite se i sa drugim ljudima

Zlatno pravilo pri raskidima emotivno-romantičnih veza je da u što kraćem roku pronađete nešto novo da vam ispunjava dan ili nekog novog da vam zacijeli rane. A zašto to ne bi bilo primjenljivo i na odnose među radnim kolegama, odnosno koleginicama? Sigurno postoji još osoba tu oko vas koje su, jednako, ako ne i više zanimljive pa zašto im ne pružite šansu? Pozovite nekog na ručak ili kafu, možda vam se dopadne.

Ne nasjedajte na provokacije

Prvo pravilo svakog raskida – ne nasjedajte na tuđe priče i ne komentarišite mnogo. Onako kako reagujete u slučaju lošeg odnosa s jednom radnom koleginicom, takvu sliku šaljete i ostatku tima. Ako pričate loše, misliće loše o vama, jer će da se plaše da započnu bilo šta sa vama kad vide kako reagujete, ako završi na način na koji vam se ne dopada. Nije takmičenje, ali ako izignorišete sve zajedljive i negativne komentare, bićete veći čovjek, bolje ćete spavati i u konačnici znaćete da ste u tom odnosu vi pobjednica.

Pokušajte da ne dozvolite privatnim stvarima da se miješaju u posao, ma koliko se to nekada činilo teško. Pronađite balans u komunikaciji sa radnim okruženjem, ne ulazite u preintimne razgovore, ali s vremena na vrijeme podijelite nešto i o sebi, lakše ćete raditi u kolektivu sa prijateljskom atmosferom. Jednostavnije ćete održavati takve odnose nego trpiti neugodnosti, kasnije, kada prijateljstvu dođe kraj.

Izvor: Lolamagazin

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/sta-raditi-kada-raskinete-sa-koleginicom-na-poslu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot