Vodite se ovim pravilima: Savjeti koji će vam olakšati potragu za idealnim parfemom

Objavljeno: 24. 11. 2016 u 18:01h

Odabrati savršen parfem nije jednostavan zadatak, jer nije dovoljno da pratite trendove ili da se vodite tuđim preporukama. Važno je da istražite mirisne grupe koje vam najbolje pristaju, a zatim da isprobate parfem na svojoj koži.

Potraga za pravim mirisom zna biti naporna. Posebno ako ne znate ništa o grupama parfema i notama. S obzirom na to da se radi o “tački na i” svačijeg stila potrebno je dobro razmisliti prije nego što odaberete idealan parfem za sebe.

S obzirom na to da je ponuda stvarno nepregledna, odakle krenuti?

9-7

Eksperti za parfeme, Azzi Glasser i Mark Crames, otkrili su savjete kojih bi trebalo da se držite kada sljedeći put krenete u parfimeriju:

Otkrijte note koje vam se najviše sviđaju

Napravite popis parfema koje volite i uz pomoć besplatne baze mirisa Fragrantica.com saznajte sve o njima. Popišite sve note koje se u njima pojavljuju i zaokružite one koje se ponavljaju. Možda ćete otkriti da vam se sviđaju oni koji u sebi sadrže pačuli ili oni kojima dominiraju cvijetne note, što će vam olakšati isprobavanje i kupovanje mirisa u parfumeriji.

Odaberite ispravnu koncentraciju parfema

Miris se najčešće proizvodi u nekoliko varijanti koncentracije, a svaka ima svoje prednosti. Parfem (parfum extrait) sadrži najveću koncentraciju i obično se prodaje u malim bočicama (od 7,5 do 15 ml). Vrlo je intenzivan i sporije se troši, ali je skup te ga mnoge kuće ne puštaju u prodaju. Parfemska voda (eau de parfum) je najpopularnija jer je cjenovno dostupna i kvalitetna, a koncentracija parfemskog esktrakta je visoka (10-20 odsto). Zatim dolazi toaletna voda (eau de toilete) koja sadrži 4-10 odsto parfemskog ekstrakta, brže gubi na intenzitetu i bogatstvu mirisa, ali je cjenovno dostupnija i idealna za one koji ne vole intenzivne parfeme. Najslabija je kolonjska voda (eau de cologne) koja sadrži samo 3-5 odsto ekstrakta. Ako miris ima jake note, odaberite koncentraciju poput EDT ili kolonjske vode, a ako se radi o finijem mirisu uzmite EDP.

Isprobajte ga više puta prije nego ga kupite

Trakice za testiranje naprskajte različitim mirisima i suzite izbor na dva koja vam se najviše sviđaju. To su oni koje ćete onda isprobati na svojoj koži. Po jedan na svakom zglobu i unutrašnjoj strani lakta. Najbolje bi bilo da uzmete testere i “proživite jedan dan s njima”, a ako to nije moguće – izađite iz parfimerije i prošetajte.

“Parfemi su poput veza: Morate živeti sa njim kako biste vidjeli da li je pravi za vas”

Pustite da se parfem stopi sa mirisom vašeg tijela i kožom te razmislite o svom odabiru bar pola sata. Parfem nemojte impulsivno kupovati jer postoji velika mogućnost da će vam sasvim drugačije mirisati kada dođete kući, u odnosu na prvi doživljaj.

Kombinujte različite parfeme

Ako želite da imate jedinstven miris, uvijek možete isprobati slojevito nanošenje parfema. Kad vam stari dosadi ili imate osjećaj da mu nešto nedostaje, osvježite ga s novim. Jedino pravilo je da birate one jednostavne, odnosno najbolji su parfemi s jednom notom. Za transformaciju su idealni drvenasti mirisi, a kombinovanjem različitih parfema možete mirise koje već imate pretvoriti u intenzivnije i bogatije – odlične za večernje izlaske ili jesen.

Trljanje zglobova neće upropastiti miris

Iako mnogi upozoravaju da nikako ne trljate zglobove nakon nanošenja, stručnjaci za parfeme govore kako se time neće uništiti miris, već naprotiv – pre ćete se riješiti mirisa alkohola i osjetiti gornje note parfema.

Izvor: gloria.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/vodite-se-ovim-pravilima-savjeti-koji-ce-vam-olaksati-potragu-za-idealnim-parfemom/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])