Kako reagovati kada se mačke potuku?

Objavljeno: 14. 11. 2016 u 13:28h

Nemojte ignorisati razmirice ukoliko čuvate dvije ili više mačke! Stručnjaci upozoravaju da je važno reagovati prije nego što mala svađa preraste u ukorjenjenu naviku. Pročitajte šta treba uraditi u tim situacijama…

Kada se mačke slažu, one prilaze jedna drugoj sa podignutim repovima, dodiruju noseve, dijele hranu i vodu, spavaju zajedno… Međutim, ako jedna mačka zauzima drugoj sva mjesta za drijemanje ili je sprečava da dođe do hrane, tu počinju nevolje…

Tuča je zapravo posljednji korak u odvijanju loših odnosa između dvije ili više mačke. Ukoliko primjetite znake eskalacije tenzije, ako je agresivno ponašanje kod mačke učestalo, vrijeme je da se umiješate i preokrenete situaciju.

Blagi konflikt prekinite hodanjem kroz sobu ili ometajte mačke bacanjem igračke. Nikada se ne mješajte “rukama” u tuču – gotovo sigurno ćete zadobiti povrede.

Ukoliko se tuča izmakne kontroli, polijte mačke vodom ili bacite ćebe preko njih. Takođe, u tim situacijama može dobro da posluži neka velika korpa ili jastuk kojim ćete ih razdvojiti.

Zatim, razdvojite ljubimce, neka budu u različitim sobama sa hranom, vodom i kutijom sa pijeskom. Dajte im vremena da se smire same prije nego što ih pustite.

Mačke koje osjećaju da žive kao u izobilju, vjerovatno se neće tući oko hrane i vode. Zato je važno da mačke imaju dovoljno grebalica i mjesta za sakrivanje u kući. Podijelite obroke na manje i stavite ih na nekoliko mjesta u kući. Tako mace imaju i zadatak da ih pronađu. Takođe, vrlo je važno da svaka mačka ima svoju kutiju sa pijeskom.

Nekim mačkama je potrebno više ličnog prostora od drugih. Tako se često tuče dešavaju baš u uskim hodnicima i manjim zatvorenim prostorijama. Zato je važno da mačke imaju dovoljno površina i greda za penjanje, gdje će same pronaći svoje mjesto i mir.

Da li je samo jedna mačka problematična? Naviknite je na nošenje ogrlice sa zvoncem. Tako će ostale mačke imati dovoljno vremena da pronađu sklonište kada “siledžija” naiđe.

Nakon razmirica potrebno je ponovo ih “upoznati”. Taj proces mora biti postepen, jer što je svađa bila žučnija, potrebno im je više vremena da ponovo uspostave dobre odnose…

Izvor: zivotinje.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kako-reagovati-kada-se-macke-potuku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])