Ako ne možete odgovoriti na ova 3 pitanja – niste spremni ste za brak

Objavljeno: 3. 11. 2016 u 11:26h

Brak je zajednica koja traži puno, i truda i odricanja. Upravo zbog toga, vrlo je važno da budete spremni i sigurni u svoju veliku odluku.

Ali, kako znati kada si doista spreman za brak? Postoje tri pitanja koja bismo prije ulaska u brak trebali postaviti sami sebi, a vaši vlastiti iskreni odogovori će vam otkriti sve

Je li vam sreća vašeg partnera najvažnija?

Želite li saznati tajnu sretne veze i braka? Ona postoji kada oba buduća supružnika sreću svoga partnera stavljaju ispred svoje. U ovoj tezi ne postoji nikakva filozofija, niti duboka poruka već činjenica da dvije osobe jedna drugu žele učiniti sretnom. Zašto bismo ikada željeli napustiti osobu koja je svoj život posvetila tebi i tvojoj sreći?

Zašto volite partnera?

‘Zato što ga jednostavno volim’ najgori je odgovor koji si možete dati. Ako je vaš odgovor takav, znači da emocionalno još uvijek niste spremni za brak te da još uvijek ne razumijete značenje ljubavi. Suprotno uvaženom mišljenju, leptirići u stomaku i uzbuđenje koje osjećate prema partneru na početku veze ne predstavljaju ljubav i oni će s vremenom nestati. No to ne znači da je i vaša ljubav nestala, već da je ona tek tada isplivala na površinu. Ako vas partner čini sretnom osobom, na vama je da si otkrijete zašto i tek tada ćete biti sigurni jesu li vaši osjećaj i namjere iskreni.

Jeste li spremni na život u kojem ćete nadopunjavati jedno drugo?

Život u zajednici drugačiji je od onog koji ste vodili prije braka. Pitanje koje morate sebi da postavite glasi – hoće li život kakav želite voditi, koji vas usrećuje i koji osjećate da morate voditi biti takav i u braku? Drugim rječima, jesu li planovi i način života vas i vašeg partnera isti i jeste li spremni na kompromise. To mogu biti manje životne stvari poput gdje ćete živjeti, ali i puno veće poput one o planovima oko djece i ličnih stavova. Najbolji način da odgovorite na ovakva važna i velika pitanja je razgovor s partnerom. Ako se prije braka ne slažete oko bitnih životnih odluka, kada izgovorite sudbonosno ‘da’ to se neće promijeniti preko noći već se problem može samo pogoršati.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/ako-ne-mozete-odgovoriti-na-ova-3-pitanja-niste-spremni-ste-za-brak/||claudebot