10 najgorih Android telefona svih vremena (Foto)

Objavljeno: 27. 10. 2016 u 14:02h

Svi uvijek pišu o najboljim telefonima, o njihovim prednostima nad ostalim uređajima…

Ali, šta je sa onim telefonima koji baš i nisu ispunili očekivanja i koji su začudili javnost svojom pojavom?

Upravo 10 takvih vam donosimo u ovom članku, a na vama je da prosudite da li su upravo ovi telefoni najgori od svih.

HTC EVO 3D

h1

“Revolucionarna” 3D kamera koju je HTC stavio u ovaj uređaj bila je nešto što je plijenilo pažnju javnosti. Dvije kamere umjesto jedne, zar to nije sjajno? Sa ovim uređajem mogli ste slikati 3D fotografije i snimati 3D videozapise koje niko nije mogao vidjeti ukoliko nije imao 3D monitor ili isti uređaj što su, opet, rijetki imali. Time su se korisnici ovih uređaja osjećali usamljenim u svojoj zabavi i uživanju, te se prašina spustila i novitet 3D tehnologije izlizao. Životni vijek baterije bio je očajan. Čak i sa minimalnim korištenjem baterija jedva da je izdržavala 8 sati. Da ne pričamo o dvojezgarnom Snapdragon procesoru kojeg je (tada) neoptimizovana verzija Androida i HTC Sense korisničkog interfejsa opasno usporavala.

Samsung Continuum

h2

Ovaj telefon ne samo da je imao loše performanse, takođe nije imao ni svrhu ni ljepotu kojom se mogao pohvaliti. Jedina stvar koja mu je pružila slavu jeste mala AMOLED traka ispod ekrana koja je mogla prikazivati informacije poput najnovijih emailova, tvitova i novosti sa Facebooka i slično bez da uključite vaš ekran. Osim toga, trebala je poboljšati životni vijek baterije. No, to nije najveći problem uređaja, već činjenica da kompaniju nije bilo briga za ovaj uređaj. Mnogi programeri su mogli razviti aplikacije za mali ekran, no Samsung nikad nije objavio API za njega tako da se broj aplikacija koje su radile na njemu nikad nije promijenio.

Motorola DROID Bionic

h3

Uređaj koji je preživio najmanje dva do tri redizajna, njegovo predstavljanje je odgađano mjesecima da bi opet, kad je napokon predstavljen, došao sa toliko grešaka u sistemu sa kojim se ni najstrpljivija osoba na svijetu ne bi mogla nositi. Jednostavno, ovaj telefon se i nakon predstavljanja činio kao obični prototip, pun problema čije bi nam nabrajanje oduzelo mnogo vremena tako da ćemo jednostavno reći da je uređaj bio užasan.

HTC Thunderbolt

h4

HTC Thunderbolt bio je prvi telefon sa novom 4G LTE tehnologijom što je privuklo mnogo pažnje. Ovaj uređaj je bio zapravo prilično pristojan, samo je šteta što ga je bilo teško koristiti zbog životnog vijeka baterije. Problem je bio u tome što je baterija u ovom uređaju mogla izdržati jedva tri sada umjerenog korištenja, što je toliko kože da se predstavnik HTC-a morao javno izviniti za ovu grešku.

Motorola CLIQ Motorola

h5

CLIQ je zapravo bio prvi Motorolin telefon sa Androidom. Zanimljivo je da je zapravo jedan od najboljih (a možda čak i najvažnijih) Motorolinih uređaja, Motorola DROID, predstavljen samo nekoliko dana kasnije. Moto CLIQ je bio mali telefon, čudne izrade, i poprilično ružan. No, to su tek hardverske mane. Ovaj uređaj bio je prvi sa MotoBLUR korisničkim interfejsom koji je privukao pažnju time što je bio jedan od najgorih korisničkih interfejsa koje je Android vidio. Sreća pa je Motorola shvatila grešku i počela ponovo praviti uređaje sa pristojnim softverom.

Motorola Backflip (i/ili Motorola Flipout)

h6

Motorolina glavna ideja za 2010-tu godinu bila je pravljenje uređaja na kojim bi se na zanimljiv način pristupalo tastaturi. Kod Backflip uređaja, tastatura se nalazila na poleđini uređaja i preklopili biste uređaj da joj pristupite.

h7

Flipout nije bio ništa bolji. Čak je bio i gori. Još jedan telefon sa malim ekranom ispod kojeg se krije mala tastatura, kojoj se moglo pristupiti tako što ste pomjerili ekran u stranu. Ovi uređaju su definitivno bili interesantni, no kada se sve sabere i oduzme – uključujući i ranije spomenuti MotoBLUR – ovi uređaji su bili poprilično loši.

LG DoublePlay

h8

Da o nekim idejama treba razmisliti više od jednom ili dva puta, dokazuje i sljedeći uređaj na našoj listi – LG DoublePlay. Ideja postavljanja sekundarnog ekrana u sredinu tastature je definitivno bila korisnija nego na Samsung Continuum uređaju, no svejedno se činila previše forsiranom, no rastavljanje tastature na dva dijela učinilo je tipkanje mnogo gorim iskustvom nego što bi trebalo biti.

Garmin-Asus Garminfone

h9

Mnogo je stvari koje su ovom uređaju donijele bronzu u ovom malom takmičenju, ako ga možemo tako nazvati. Za početak, uređaj je izgledao kao poprilično ružan spoj telefona i uređaja za navigaciju. Softver nije bio ništa bolji od hardvera, i bio je toliko različit od “čistog” Androida da se sličnosti nisu mogle uočiti ni jako pažljivim posmatranjem. Što je još gore, to nije učinilo uređaj ništa smislenijim ni korisnijim od drugih, već upravo suprotno. Naravno, tu je bila mogućnost navigacije i mapa koje nisu zahtijevale internetsku vezu, no ovaj uređaj je rođen u vrijeme kada je Google Maps postajao sve popularniji, tako da je ostario mnogo prije nego je to planirano.

Kyocera Echo

h10

Ruku na srce, Kyocera nikad nije napravila sjajan Android telefon. Nadali smo se da će se stvari promijeniti kada je predstavljena Kyocera Echo, no ispostavilo se da se zapravo ništa nije promijenilo, ako ne i suprotno. Američki operater Sprint reklamirao je ovaj uređaj prije predstavljanja kao “magičan” i “uzbudljiv”, a nakon predstavljanja shvatili smo da je najmagičnija stvar vezana uz njega činjenica da je neko zapravo mislio da će neko kupiti ovaj smiješni telefon, a uzbudljivost se ogledala u čitanju “uzbudljivih” reakcija ljubitelja pametnih telefona. Ovaj uređaj sa dva ekrana bio je ni manje ni više nego cigla. Prvo, ogromne ivice oko ekrana potpuno su uništile svaki pokušaj da se ovaj uređaj čini kao da ima jedan veliki ekran. Ideja je bila da se dva ekrana dijagonala 3.5 inča sklope u jedan veliki 4.7 inčni ekran koji bi učinio iskustvo pregledanja fotografija i videozapisa mnogo boljim. Ideja je uništena lošim inžinjeringom. Naravno, i dalje ste mogli koristiti Kyoceru Echo kao uređaj sa jednim ekranom, no problem je u tome što biste u ruci držalo nešto nalik na malu ciglu.

Samsung Galaxy Note 7

h11

Samsung Galaxy Note 7 zamišljen je kao fablet koji bi direktno parirao Apple-ovom iPhone 7 Plus telefonu. Otpornost na vodu, bežično punjenje, prelijep zakrivljeni ekran – sve su to mogućnosti koje je Galaxy Note 7 pružao. No, nažalost, jedna od mogućnosti sa kojom je dolazio jeste i mogućnost da bude tempirana bomba. Naravno, i prije smo vidjeli telefone koji eksplodiraju. Po čemu se Galaxy Note 7 izdvaja? Ovaj uređaj spremao se da bude najbolji i najpopularniji mobilni uređaj na planeti i da sruši iPhone 7 Plus, no nažalost žurba da se sve to postigne dovela je do greške do koje nije smjelo doći – što je izazvala ogromne probleme kompaniji. Tolike da su morali zamijeniti defektivne jedinice novijim “sigurnim” modelima. Bilo bi dobro da je ostalo na tome. Nakon što su i “sigurni” modeli počeli eksplodirati i uništavati imovinu vlasnika, Samsung je bio prisiljen da prestane proizvoditi ovaj uređaj i izvrši povrat novca ili zamjenu za uređaj iz Galaxy serije. Tako je došlo do umirovljenja Galaxy Note 7 uređaja nedugo nakon što je predstavljen, a možda i čitave Note serije.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/10-najgorih-android-telefona-svih-vremena-foto/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])