Kako ostaviti dobar prvi utisak?

Objavljeno: 25. 10. 2016 u 10:27h

Ne rukujte se kao da imate “crknutu ribu” umjesto šake, dišite na nos i UVIJEK ustanite ako ste sjedili. Evo savjeta koji će vam pomoći da ostavite odličan prvi utisak na osobu koju ste tek upoznali.

Mišljenje o nekome koga smo tek upoznali formiraćemo za desetak sekundi. I upravo zato, važno je to kako se predstavljamo, ponašamo, pa i kako smo obučeni kad nekoga upoznajemo.

Dr Džuli Lamberg-Bernet, ekspert za lijepo ponašanje i osnivač i izvršni direktor Sidnejske škole protokola otkriva kako nam držanje, ton kojim govorimo i dobra tehnika rukovanja mogu pomoći da ostavimo dobar prvi utisak na osobu koju smo upravo upoznali bez obzira na povod.

Dakle, bilo da idete na prvi sastanak, bilo na razgovor za posao, na ove stvari bi trebalo da obratite pažnju.

Razmislite šta je to što vas izdvaja iz mase

Za prvi utisak imamo između dve i deset sekundi.

“Globalna istraživanja pokazuju da ljudi koje upoznajemo već u prvih nekoliko sekundi formiraju svoju procjenu našeg socijalnog statusa, nivoa obrazovanja, i, vjerovali ili ne, čak i procjenu toga da li smo uspješni u životu ili ne”, kaže dr Bernet za “Dejli Mejl”. “U tim prvim sekundama osoba koju upoznajemo zapitaće se i kakve su nam namjere, može li nam se vjerovati, da li su nam namjere prijateljske.”

 Zbog svega toga, važno je da imate na umu kakvu poruku šaljete svojim držanjem i govorom tijela, jer je to, uz ton kojim se obraćamo sagovorniku ono što se prvo primijeti.

“Možete potrošiti ozbiljan novac kupujući garderobu za određenju priliku, posvetiti sate osmišljavanju ‘prave’ kombinacije, ali vaš stav i držanje su ono što će presuditi da li će utisak koji ostavljate biti odličan ili loš”, kaže dr Bernet.

Usavršite tehniku rukovanja

Sledeći važan faktor je vaša tehnika rukovanja.

“Rukovanje je fizički gest koji bi trebalo da prati ono što govorite. I morate biti spremni na to. Muškarci bi trebalo da sačekaju, da žena prva pruži ruku. I, jako je važno da se ne rukujete ‘mlitavo’, da ne pružate samo vrhove prstiju osobi sa kojom se upoznajete, odnosno da to ne radite ‘ovlaš’, ali nije dobro ni da stisak ruke bude previše snažan, pošto nije ideja da osobi s kojom se rukujete polomite zglobove.”

Osluškujte svoj glas

Kad se upoznajete sa nekim, boja vašeg glasa može biti i važnija od onoga što govorite (na prvom sastanku sa osobom koja vam se dopada, recimo). Istraživanja pokazuju da svega sedam odsto prvog utiska “odlazi” na ono što govorimo. Ostatak “ide” na ono kako govorimo…

“Razmislite i sami, da li se baš svaki put sjećate o čemu ste tačno razgovarali kad ste upoznali nekoga, ili se ipak u većem broju slučajeva sjećate emocionalne povezanosti do koje je došlo ili nije došlo”, kaže dr Bernet.

“Postarajte se da se osobi koju ste upravo upoznali obraćate toplo i srdačno, ali i da konverzacija ne bude u stilu ‘ja pa ja’.”

“Boja glasa, osmjeh, kontakt očima i rukovanje su najvažniji faktori kad je riječ o prvom utisku. I to nikad nemojte gubiti iz vida kad se sa ljudima susrećete prvi put, bez obzira na to da li se radi o prvom izlasku sa nekim, razgovoru za posao ili upoznavanju sa novim kolegama prvog radnog dana u novoj firmi”, savjetuje dr Bernet.

Držite se onoga što vam stoji, i u čemu se osjećate dobro. Trendovi bi trebalo da vam budu poslednja briga. Ono što je važno je da se potrudite da imate nekoliko dobrih, kvalitetnih komada garderobe i obuće, koje možete da kombinujete međusobno.

Dakle, ne pet pari farmerki, već jedne u kojima izgledate kao filmska zvijezda. Ne osam pari cipela od “vještačke” kože (plastičnih, da budemo precizni), već jedan ili dva para kožnih i što je još važnije održavanih (znači UVIJEK očišćenih i bez izluzanih flekica na petama). Ne pet bijelih košulja sumnjivog sastava, nego jedna, ali pamučna sa tvdom kragnom i dobrim manžetnama… Znate i sami uostalom.

Rukovanje

  • Neka vam desna ruka uvijek bude slobodna. Piće ili tašnu pridržavajte lijevom.
  • Ako sjedite, ustanite kad se upoznajete sa nekim. Ovo važi i za muškarce i za žene.
  • Gledajte osobu s kojom se upoznajete u oči, nasmješite se
  • Kad pružate ruku, neka vam prsti budu ispruženi, a palac podignut
  • Rukujte se ‘iz lakta’, ne ‘iz zgloba’ ili ‘iz ramena’

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kako-ostaviti-dobar-prvi-utisak/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot