Koliko brinemo za privatnost na internetu? (Video)

Objavljeno: 23. 10. 2016 u 11:19h

Ugasili ste računar i mislite da više niste na internetu.

Scena iz filma “Snouden” u kojoj IT stručnjaci preko kamere ugašenog laptopa ulaze u bilo čiju sobu je primjer koji vas demantuje. Zbog te opasnosti čak i osnivač Fejsbuka lijepi traku preko kamere. Banjalučani, koji su pogledali film, priznaju da su se zabrinuli za svoju internet privatnost.

Privatnost na internetu u tradicionalnom smislu je, tvrde komunikolozi, utopija. Svaki lajk, tvit ili komentar pohranjen je u baze informacija o korisnicima koje se kasnije koriste najčešće u komercijalne svrhe. Savjetuju građanima da dvaput razmisle šta će pustiti u javnost. Pogrešna je teza “ne brinem za svoju onlajn privatnost jer nemam šta da krijem”.

“Većina ljudi smatra da treba da zaštiti privatnost samo ako imaju neke kriminalne radnje koje trebaju sakriti. Kao, ja nemam nekih porodičnih problema, nemam nikakvih osuđivanja ili nešto što smatram da nije dobro i ja tu nemam šta da krijem. Međutim, najviše se zloupotrebljavaju i uopšte iskorištavaju svakodnevne informacije”, naglasio je Borislav Vukojević, magistar komunikologije.

Iz Agencije za informaciono društvo poručuju da svaka informacija koju ostavite na internetu – tamo ostaje trajno. Relativna anonimnost je najviši stepen privatnosti koji možete postići. Preporučuju korišćenje Tor pretraživača ili virtuelnih privatnih mreža. Pozivaju građane da se informišu kako da se zaštite na internetu.

“Mogu da se obrate Agenciji za informaciono društvo, odnosno odjeljenju za informacionu bezbjednost. To tijelo već godinu i po dana funkcioniše u Republici Srpskoj, i Srpska je jedina institucionalizovala to pitanje u okviru tog odjeljenja. Mi imamo i Zakon o informacionoj bezbjednosti pa bi bilo dobro da se građani upoznaju sa regulativom koju RS ima”, rekao je Srđan Rajčević, direktor Agencije za informaciono društvo RS.

Svijest o značaju privatnosti od presudnog je značaja, a edukacija je najbolja prevencija od zloupotrebe vaših ličnih podataka. Stručnjaci kažu – ostaviti svoj broj telefona, pol, datum rođenja na fejsu isto je kao da ih ostavite na drvetu u parku!

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/koliko-brinemo-za-privatnost-na-internetu-video/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])