5 načina da prestanete da trošite vrijeme nedonoseći odluke

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 19:30h

Živimo u vremenu nevjerovatnih mogućnosti. Imamo puno izbora i mnogo više opcija nego ikada prije. Pomalo apsurdno, sve je to glavni uzrok fenomena “paralize odluka”.

Pored toga vodimo se time da nema potrebe da odmah donosimo odluke kada možemo da sve ostavimo za sutra i da nađemo možda bolje rješenja. Sve u svemu, više vremena provedemo pripremajući se, odlažući i mudrujući o odluci nego zapravo je sprovodeći i radeći na njoj.

Najlakše je odložiti odluku. U većini odluka vi ste odgovorni samo za sebe i zato je lako da sklonite tu obavezu sa strane. Ukoliko ste takvi budite spremni za sve ono što će nastati nakon vašeg odlaganja, kada počnu da stižu rezultati toga što niste donijeli odluku i kada počnete da ispaštate zbog nagomilavanja obaveza.

Neki ljudi provode veliki dio života nedonoseći odluke, a samim tim često propuštajući izvanredne životne prilike.

Kako je Time menagement ninja nedavno objavio od krucialnog je značaja da počnete da donosite odluke što češće, svakoga dana. Time ćete život preuzeti u svoje ruke i osjećaćete se dobro povodom činjenice da ste imali dovoljno hrabrosti da kreirate svoj san.

Ovo su neki od najčešćih savjeta kako da prestanete da trošite svoje vrijeme na nedonošenje odluka:

1. Napravite SVOJ izbor

Sloboda izbora je ono što nam je po rođenju dato, ipak malo njih je koristi. To je vrijedan dar i veoma važno pravo. Zapamtite: Ukoliko sami ne pravite svoje izbore, život će ih napraviti za vas.

2. Ne čekajte “pravo vrijeme” (ili odluku)

Postoji samo vrijeme, ne i pravo vrijeme. Zato ga ne čekajte jer ono nikada neće doći. Takođe, ne postoji savršen odabir. Ukoliko tražite savršen put teško da ćete stići do cilja. Na koju god stranu da krenete postojaće i prednosti i mane.

3. Većina odluka nije toliko važna koliko vam se čini

Često nam se čini da su neke stvari od životnog značaja i pravimo veliku paniku oko njih uplićući strah koji nerijetko rezultira “lošom odlukom”. Ipak, istina je da, kada biste pogledali iz drugog ugla i vidjeli širu sliku, shvatili biste da je to samo trenutno osjećanja, a da ta odluka nije toliko važna. Nemojte se stresirati oko stvari kojih se za godinu dana vjerovatno nećete ni sjećati.

4. Bacite novčić

U pravu ste, ovo zaista djeluje malo naivno i suludo. Međutim, kada je rječ o nekim izborima, bolje je da bacate novčić nego da cijelu situaciju ostavite neriješenom i uopšte ne donesete odluku. To vas nekada može skupo koštati. Da li ste ikada kružili automobilom u nedogled pokušavajući da odlučite gde ćete sjesti na kafu ili otići da jedete? Jednostavno bacite novčić.

5. Napravite izbor i uživajte u njemu

Da li ste ikada napravili izbor, a zatim se jos pet puta preispitali pre nego što ste počeli da sve sprovodite u djelo? Dakle, niste sebi ni dali šansu da iskusite svoj izbor. Najčešće zato što ste preokupirani razmatranju drugih izbora. Kada donesete odluku poštujte je i uživajte u njoj.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/5-nacina-da-prestanete-da-trosite-vrijeme-nedonoseci-odluke/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot