Da li laptop uvijek treba isključivati s punjača?

Objavljeno: 17. 10. 2016 u 18:26h

Da li laptop uvijek treba isključiti s punjača, nakon što se baterija napuni? Odgovor na to pitanje nije jednostavan.

Prema testiranjima baterija laptopa, ako svoj uređaj stalno držite na punjaču, to će umanjiti njegove mogućnosti. Osim toga, povišena temperatura tokom punjenja škodi elektronici, pa se uglavnom ne preporučuje stalno držanje “na kablu”.

Jedno od riješenja je da , u slučaju da ćete laptop duže koristiti, izvadite bateriju i jednostavno radite kao za dekstopom. Međutim, kod novijih uređaja ni to nije moguće, jer su baterije zapečaćene u kućištu, kako bi se smanjila njihova masa i osigurale manje dimenzije.

Ni proizvođači nisu sigurni.

Acer preporučuje vađenje baterije kad god je to moguće, a HP da se laptop maksimalno dvije nedjelje drži na stalnom punjenju. Dell potpuno negira da je ostavljanje laptopa na punjaču problematično, a Applee da u idealnom slučaju, naizmjenično treba puniti i koristiti računar.

Pošto jasnijeg odgovora nema, uvijek se možemo pozvati na jedino vidljivo rješenje – umjerenost.

Era problematičnih NiMH baterija u laptopima je okončana i sada većina ima litijum jonske ili litijum-polimer baterije, koje se ne mogu “prepuniti”, ali se zato mogu isprazniti dovoljno da se oštete.

Poznato je da njihov vijek trajanja može skratiti nivo napona (što je viši prilikom punjenja, to je vijek baterije kraći), ciklusi punjenja i pražnjenja (broj je ograničen za svaku bateriju), kao i visoke temperature (više od 30 stepeni Celzijusa utiču na dugovječnost baterije).

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/da-li-laptop-uvijek-treba-iskljucivati-s-punjaca/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot