Kako prepoznati pravi med od lažnog

Objavljeno: 11. 10. 2016 u 15:03h

Nažalost, živimo u takvom svijetu gdje je mnogima zarada na prvom mjestu pa ih nije briga kako doći do više novca uz manje truda i ulaganja.

Tako je i kod trgovine medom. Stručnjaci kažu kako pravi, prirodni med nije ljepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne smije se lijepiti jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili umjetnih zaslađivača.

Ovdje je još nekoliko načina kako provjeriti imate li u rukama čisti pčelinji med.

  • Testirati ga možete i s vodom – stavite kašiku meda u vodu. Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom.
  • Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira.
  • Namočite malo vate u med i zapalite – gorjeće ako je med pravi.
  • Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostaće na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.
  • Zagrijte malo meda u mikrotalasnoj, na visokoj temperaturi – prirodni med će se karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića.
  • Stavite li pravi med pred mrave neće ga pipnuti – ne vole ga.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kako-prepoznati-pravi-med-od-laznog/||claudebot