Mali trikovi: Kako privoljeti bebu da uzme lijek?

Objavljeno: 26. 9. 2016 u 16:12h

Većina beba će lakše uzeti lijek u tečnom stanju, ali ako ga vaša ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, poslužite se malim trikovima. Evo nekoliko korisnih savjeta pedijatara.

Uspješno davanje lijeka djetetu ponekad zahtijeva dosta kreativnosti, smatra dr Vilijam Searsa, jedan od vodećih američkih pedijatara, profesor i autor preko 30 knjiga iz ove oblasti. Uvaženi ljekar je stručni savjetnik u magazinu o roditeljstvu „Perenting“, odakle prenosimo nekoliko njegovih korisnih savjeta. Ako dijete odbija da uzme lijek, poslužite se malim trikovima. Recimo, isti lijek se možda može kupiti u nekoliko različitih ukusa i oblika.

Napravite čarobnu pastu

Većina beba će lakše uzeti lijek u tečnom stanju, ali ako ga vaša ne prihvata, odnosno ispljuje ga odmah, pitajte svog ljekara da li taj isti lijek možda postoji u obliku tableta. Zdrobite tabletu i dodajte par kapi vode da biste dobili gustu pastu. Vrhom prsta stavljajte male količine paste na unutrašnjost bebinog obraza, a beba će to progutati bez otpora.

Ovo sigurno uspjeva

Tajno oružje za davanje lijeka okorjelim „pljuvačima“ jeste takozvani „džepić“ u obrazu. Prije nego što otpočnete proceduru, lijek treba da vam bude nadohvat ruke. Položite glavu bebe na unutrašnju stranu lakta svoje ruke. Dlanom iste ruke prekrijte bebin obraz i kažiprstom ili srednjim prstom lagano povucite ugao usta. Na taj način dobićete „džepić“ u obrazu. Drugom rukom kapljite lijek u „džepić“, malo po malo. Ovakvim zahvatom bebina usta možete da držite otvorena a glava joj se neće pomijerati.

Zamaskirajte lijek

Ako je dijete starije, zdrobljenu tabletu možete da sakrijete u sendvič koji mu pripremate. Recimo, umiješajte je u pekmez ili razmutite u mlijeku. Pasta od tablete i vode može se sakriti i ispod maslaca.

Prije nego što primijenite ovu metodu, pitajte ljekara da li se lijek koji ste dobili smije uzimati s hranom. Osim toga, dosta lijekova se uzima prije ili poslije jela, pa ako je to pravilo za lijek koji ste dobili, radije se poslužite nekom od drugih navedenih metoda.

Kapaljka ili kašičica

Plitku plastičnu kašičicu, koja se obično dobije uz lijek, lakše je koristiti nego čajnu kašičicu. Da biste bili sigurni da je dijete uzelo sav lijek, dok izvlačite kašičicu, blago je povucite uz gornju usnicu djeteta.

Kapaljkom se lijek jednostavno daje. Postavite je između unutrašnje strane obraza i desni, a zatim ukapavajte po nekoliko kapi i sačekajte da dijete proguta lijek.

Zaobiđite bebin jezik

Pri davanju lijeka pokušajte da izbjegnete bebine osjetljive dijelove usta. Veći dio receptora za ukus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dijela jezika može da izazove nagon za povraćanjem. Najbolje područje za davanje lijeka je između unutrašnje strane obraza i desni, prema zadnjem dijelu usne šupljine.

Injekcija umjesto tablete

Ako je beba iscrpljena bolešću toliko da ne može da proguta antibiotik ili previše povraća, to je znak da se stanje pogoršalo, te je potrebno da se ponovno javite ljekaru. Često jedna injekcija antibiotika može popraviti stanje, pa se može nastaviti s oralnom terapijom.

Vodite računa o dozama

Veći dio lijeka apsorbira se za oko 30 do 45 minuta. Ako je beba uspjela da zadrži lijek tako dugo, obično ne treba nadoknađivati dozu. Međutim, ako povrati odmah, dozu treba ponoviti, osim u slučajevima kada se radi o vrlo preciznim dozama naznačenim na uputstvu.

Ako ne uspjevate da djetetu date lijek za snižavanje temperature, pitajte ljekara da li postoji neki drugi način da se terapija uspješno sprovede. U nekim slučajevima pomažu čepići koji spriječavaju povraćanje, a daju se djetetu 20 do 30 minuta prije oralnog davanja lijeka.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/mali-trikovi-kako-privoljeti-bebu-da-uzme-lijek/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])