Kako da uspješno uskladite posao i porodicu

Objavljeno: 25. 9. 2016 u 11:20h

Mnogi moderni roditelji doživljavaju iste probleme. Porodice s malom djecom danas se suočavaju s mnogim teškim odlukama.

Rijetke su one porodice koje mogu priuštiti samo jednu platu pa su oba roditelja prisiljena da rade. Mnogim su roditeljima udvostručene roditeljske obaveze.

Evo nekoliko savjeta kako bolje žonglirati poslovnim i privatnim obavezama:

1. Odredite prioritete. Prije donošenja odluka važno je da neko vrijeme provedete u razmišljanju o tome šta radite. Ako je vaš raspored takav da jedva stižete sjesti i popiti kavu, teško je naći vremena za razmišljanje. Da biste odredili što je ključno obaviti sada, što može čekati, a što možete sasvim zaboraviti, morate pažljivo osmotriti sve što trenutno radite i odrediti što je najvažnije. Razgovor s partnerom može biti koristan u tome.

2. Istražite mogućnosti. Pogledajte sve šta radite, broj sati koje na to trošite, druge odgovornosti koje ste preuzeli, zahtjevnost porodičnog života i naravno, odgovornost prema djetetu. Pogledajte i svoj kućni budžet. Možete li nekako godinu ili dvije štediti? Jesu li vam dostupni drugi resursi? Važno je istražiti sve mogućnosti. Možete li vi ili partner promijeniti svoje poslovne obaveze ili smanjiti broj radnih sati? Možete li dio vremena raditi od kuće?

3. Podijelite teret. U posljednjih 20 godina značajno se promijenila uloga muškarca u porodičnim obavezama. Statistički gledano, broj sati koje zaposlena žena provodi na roditeljstvo i kućanske poslove i dalje značajno nadmašuje broj sati koje muškarci troše na iste zadatke. To ne znači nužno da su muškarci nezainteresirani ili lijeni. Mnogim ženama ideja dijeljenja porodičnih obaveza ne pada lako. Možda se osjećaju ugroženo ili misle da neke svoje obaveze ne ispunjavaju dovoljno dobro. S druge strane, muškarci nevoljno prihvataju takve odgovornosti da se ne bi osjećali “nedovoljno dobrima”. Dobro pogledajte raspodjelu rada u svojoj porodici. Možete li promijeniti odgovornosti? Možete li ravnomjernije podijeliti teret? Možete li donijeti neke promjene koje bi vas oboje učinili zadovoljnijima?

4. Kombinujte zadatke. Mnogi vaši zadaci mogu se kombinovati. Šetnja s bebom (i partnerom?) nakon posla omogućiće vam neko zajednički provedeno vrijeme i priliku da se protegnete. Možete djetetu osigurati sigurno mjesto na podu, odakle vas može vidjeti dok spremate večeru. Zajedničko kupanje jedan je od načina na koji porodica zajedno provode vrijeme.

5. Uživajte u kvalitetno provedenom vremenu. Imajte na umu da je važno imati vrijeme u kojem ćete biti usredotočeni samo na bebu, sebe ili partnera. Bebe imaju vlastiti ritam i vlastiti način komunikacije. Da biste se povezali s bebom, morate prihvatiti njezin način komunikacije. Imajte na umu da od djece možete i mnogo naučiti.

6. Upamtite – sve je u održavanju ravnoteže. Mnogi roditelji vjerojatno nikada neće pronaći taj trenutak savršenstva u kojem osjećaju da savršeno vladaju svim obavezama koje imaju. Ako takav haos prihvatite kao normalno stanje, biće vam jednostavnije nositi se s njime. Ravnoteža nije nešto što ćete nužno pronaći, dovoljno je da težite tome. Jednu sedmicu će vas obuzeti sjajne stvari na poslu pa će kuća biti u veliko neredu. Sljedeće sedmice ćete odlaziti s posla ranije da provedete više vremena s djetetom. Onda će doći vrijeme intenzivnijeg druženja s prijateljima ili posvećivanja više pažnje svojim hobijima. Ravnoteža se ne događa preko noći, to je proces koji traje.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kako-da-uspjesno-uskladite-posao-i-porodicu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])