Drama na ostrvu Trojnoj u Arktičkom okeanu: Medvjedi zarobili naučnike

Objavljeno: 15. 9. 2016 u 11:36h

Ruski naučnici opkoljeni su polarnim medvjedima na sićušnom ostrvu u Arktičkom okeanu, a pomoć bi mogli da čekaju na više od mjesec.

Pet naučnika na meteorološkoj stanici na ostrvu Trojnoj sjeverno od Sibira već dvije sedmice opkolilo je deset odraslih medvjeda sa nekoliko mladih.

Medvjedi spavaju “po smjenama” kod prozora i vrata kako naučnici ne bi mogli da izađu. Polarne životinje ubile su jednog psa na stanici Polarnaja stantsija, a naučnicima je ponestalo signalnih raketa kojima se služe da bi odvratili životinje.

Vasilij Ševčenko, šef državne mreže za praćenje Sevgidromet, u čijem vlasništvu je ova stanica, rekao je da će naučnicima biti poslati psi i signalne rakete pomoću ekspedicijskog broda “Mihail Somov”.

“On će do stanice stići za oko mjesec”, rekao je, iako je u razmatranju bila mogućnost slanja signalnih raketa ranije.

Sve meteorološke aktivnosti koje su zahtijevale odlazak na lokacije za posmatranje su obustavljene.

Ševčenko je dodao da ne mogu spriječiti medvjede da se kreću oko naučnika i da u najgorem slučaju šef stanice ima oružje koje može upotrijebiti.

Naučnicima je savjetovano da budu “ekstremno obazrivi” i da samo u najozbiljnijim slučajevima napuštaju stanicu jer medvjedi neće sami otići prije kraja oktobra, kada se formira led i kada odlaze sa ostrva u potrazi za hranom.

Naučnici su takođe prestali obavljati posao na udaljenim mjestima gdje prate meteorološke promjene.

Ševčenko je izjavio da ovaj događaj nije bez presedana. Slične stvari su se dešavale i ranije na ostrvu Trojnoj na kojem žive medvjedi i gdje ljudi rade.

Polarni medvjedi imaju prosječnu težinu od 750 kilograma, dugi su oko tri metra i najveći su kopneni mesožderi.

Njihova trenutna populacija broji između 20.000 i 25.000, dok na ruskim Arktiku živi između 5.000 i 7.000 polarnih medvjeda. Sovjetski Savez je još 1956. godine zabranio lov na te životinje, koje se smatraju ugroženom vrstom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/drama-na-ostrvu-trojnoj-u-arktickom-okeanu-medvjedi-zarobili-naucnike/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot