Velika panda više nije ugrožena vrsta

Objavljeno: 5. 9. 2016 u 16:21h

Velika panda više nije ugrožena vrsta jer je u posljednjih 10 godina populacija tih životinja povećana za 17 posto, objavili su kineski zvaničnici.

Velika panda službeno je iz ugrožene prekvalifikovana u ranjivu vrstu. To je nevjerovatna promjena sudbine za vrstu koja je bila u takvoj opasnosti da se 2009. predviđalo da će izumrijeti za tri naraštaja.

Sada u Kini postoji 67 dobro čuvanih rezervata za pande. U njima živi dvije trećine svjetske populacije tih životinja. Po izvještaju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), sada u Kini žive 1.864 odrasle pande.

“S mladunčadi taj se broj penje na 2.060. Revitalizacija velikih pandi pokazuje šta nauka, politička volja i angažman lokalnih zajednica mogu učiniti – mogu očuvati život u prirodi i unaprijediti bioraznolikost”, rekao je u saopštenju direktor WWF-a Marko Lambertini.

Zaštita šuma i širenje prirodnih staništa pandama ključan su razlog povećanja vrste. Kinezi su napravili stvarno odličan posao s pandama, rekao je Džon Robinson, stručnjak za primate u Društvu za očuvanje života u prirodi (WCS).

Pande su proždrljivci. Suprotno od krava koje imaju duga crijeva i želudac s četiri komore kako bi mogle što bolje iskoristiti hranjive sastojke iz teško probavljive trave, pande imaju želudac sa samo jednom komorom i kratko debelo crijevo.

To znači da moraju jesti 14 sati dnevno i ukupno pojedu 12,5 kilograma bambusa na dan, ali od toga probave samo 17 posto. Podatak da svakoj odrasloj pandi na svijetu treba dnevno osigurati 12,5 kilogama bambusa dnevno dovoljno govori koliko su pandama važna njihova staništa.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/velika-panda-vise-nije-ugrozena-vrsta/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])