Odlazak u laboratoriju – šta treba da znate?

Objavljeno: 4. 9. 2016 u 12:46h

Uopšteno se može reći da se uzorkovanje krvi vrši u jutarnjim časovima, natašte. Odnosno, ispitanik prije vađenja krvi ne bi trebao da jede 8 do 10 sati (voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratoriju potrebno je izbjegavati veće tjelesne napore i uzimanje alkoholnih pića. Takođe je potrebno izbjegavati upotrebu lijekova 48 sati prije uzimanja uzorka, osim obavezne, hronične terapije.
Laboratorijsko testiranje je stresno, neprijatno, obilježeno neizvjesnošću i iščekivanjem rezultata. Najneprijatnija situacija koja vam se može desiti je da u ambulanti ljekara shvatite da je rezultat koji ste čekali nereprezentativan zbog neadekvatne pripreme za pregled. Stoga je od izuzetnog značaja, i za vas i za vašeg ljekara, da se za pregled adekvatno spremite time štedite vrijeme, novac i smanjujete stres.

Davanje uzorka za laboratoriju obično se vrši u ranim jutarnjim časovima što ne predstavlja pravilo. Neki parametri ljudskog tijela su vremenski zavisni (na primjer tjelesna temperatura, nivo hormona i slično) pa da bi se rezultati mogli porediti mjerenje se mora vršiti u jutarnjim časovima. Međutim, najveći broj biohemijskih parametara krvi je vremenski nezavisan i uzorak se može dati u bilo koje doba dana (osim ako vaš ljekar nije posebno naznačio vrijeme uzorkovanja).

Izvor: Banjalučanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/odlazak-u-laboratoriju-sta-treba-da-znate/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot