6 pitanja za sve one koji bi da daju otkaz

Objavljeno: 4. 9. 2016 u 11:53h

Ima onih koji svaki dan razmišljaju o tome kako bi dali otkaz ili to planiraju kako bi pokrenuli sopstveni posao.

Prije nego što odlučite da napustite “siguran posao i platu”, nekoliko je stvari o kojima bi trebalo dobro da razmislite.

Poduzetnica Kimanzi Constable prije nekoliko godina je uradila upravo to – dala je otkaz na poslu koji je nije ispunjavao, a uradila bi i ranije da nije bila u dugovima nakon što joj je propao privatni biznis.

Nakon nekog vremena odlučila je šta želi da radi, a za Biznis insajder je napisala kojih 6 pitanja za svakog ko želi da da otkaz.

Imate li dobru ušteđevinu?

Povremeno u medijima čitamo priče o uspješnim preduzetnicima koji su napustili posao bez ikakvog rezervnog plana, ali su uprkos tome postali uspješni. Takvi primjeri su izuzetak. U stvarnosti ukoliko pokrećete sopstveni posao morate biti spremni na nekoliko mjeseci bez zarade i tada će vam zatrebati novac koji ste uštedjeli da bi preživjeli.

Da li vam posao kojim se bavite sa strane donosi dovoljno novca da platite životne troškove?

Mnogi naprave grešku i daju otkaz na svom stalnom poslu, dok im se “posao sa strane” još ne razradi. Najčešća je greška kada se zaređa par dobrih mjeseci, pa zbog pogrešne procjene da je ‘posao krenuo’ ljudi napuste stari posao, da bi se kasnije našli u situaciji da s tim poslom ne zarađuju dovoljno za život.

Imate li plan za poslovni rast?

Nije dovoljna samo ideja. Morate imati plan o poslovnom rastu, zaradi, klijentima, gdje, kako i šta ćete raditi. Iako vjerovatno nikada nećete imati kompaniju koja će biti među najvećima, svejedno morate imate pravi poslovni plan.

Imate li rezervni plan?

Koliko god vaša ideja bila dobra stvari ne ispadnu uvijek onako kako smo planirali. Ne mora svaka ideja uspjeti i u tom slučaju ćete se opet naći u situaciju da morate da radite nešto drugo.

Ko bi mogao biti egzistencijalno ugrožen ako vaš plan propadne?

Ukoliko imate porodicu ili nekog drugog ko zavisi od vas, propast vašeg plana uticaće i na njih i tada vaši problemi neće biti samo novčani, već će i privatni život početi da vam se raspada.

Možete li da pređete preko svojih uvjerenja?

Biti preduzetnik znači, bar na početku, pristanak na kompromise i činjenicu da neće moći uvijek da bude onako kako ste zamislili. Ako na to niste spremni, onda vjerovatno niste spremni ni na otkaz.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/6-pitanja-za-sve-one-koji-bi-da-daju-otkaz/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot