Kako postići učinkovitost na poslu?

Objavljeno: 24. 8. 2016 u 15:15h

Koliko ste učinkoviti na poslu; kako znati stepen upravljanja u poslovanju? Šta je to što Vas čini uspješnim na poslu?
Odgovor će saznati svaki poduzetnik na svom konačnom završnom godišnjem obračunu, gdje se iskazuje pozitivan neto finansijski rezultat, odnosno gdje je vidljiva razlika između prihoda i rashoda kao i kakav je progres ostvaren tokom mjeseci.

Efikasnost poslovanja mjeri se kroz osnovni ekonomski princip: da su postignuti rezultati maksimalno mogući i da su ostvareni uz minimalna ulaganja i trošenje raspoloživih sredstava u procesu rada i poslovanja.

Stepen učinkovitosti upravljanja poslom je iznimno važan, jer vam može omogućiti napredak u vašoj karijeri. Ali, kako znati kakva nam je efikasnost i da li se to zaista vidi u vašem radu?

Biti učinkovit i staložen jedini je način kako se boriti s gomilom zadataka i obaveza. Neki od savjeta kako postići učinkovitost na poslu su:

1. Kreirajte tri prioriteta!

Svaki dan postavite sebi tri nova zadatka koja želite taj dan da ostvarite. Nakon što ste to napravili krenite u akciju.

2. Promijenite poslovnu svakodnevnicu!

Dok radite ili pišete važan e-mail, otvorena vam je web stranica Facebooka ili Twittera? Nekoliko puta za vrijeme radnog vremena provjeravate šta je novo na portalima, nakon čega imate potrebu prokomentarisati aktuelnosti s kolegama? Na taj način gubite vrijeme i narušavate, kako vlastitu, tako i tuđu koncentraciju. Zato sastavite popis stvari koje ne biste trebali raditi na poslu jer Vam oduzimaju previše vremena.

3. Zastanite i analizirajte stanje!

Pitajte svoje nadređene, podređene i kolege šta Vam zamjeraju, gdje su vaši propusti. Napravite planove uklanjanja uočenih negativnih stanja s definisanim rokovima sprovedbe na koje vam ukazuju osobe iz vašeg okruženja.

Pored ovih savjeta, nužno je da ne zaboravite na edukaciju. Brojne kompanije širom svijeta ulažu u educiranje svojih radnika kako bi zadržali poslovnu efikasnost i učinkovitost.

Izvor: Poslovni svijet

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/kako-postici-ucinkovitost-na-poslu/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])