I poslodavci imaju svoja trik pitanja

Objavljeno: 22. 8. 2016 u 11:22h

Potencijalnog šefa neće zanimati samo to da li ste kvalifikovani za određeno zanimanje, već i kakvog radnika ima pred sobom. Zato se dobro „naoružajte“ kad krenete na razgovor za posao. Koristiće vam savjeti koje smo izdvojili iz knjige „Vodič za nezaposlene žene − Dobila sam posao, a vi?“, autorki dr Zorice Karanović i Irene Jekić.

Koji je vaš cilj u karijeri?

Najbolje je da kažete kako želite da steknete (razvijete i primjenite) bogato iskustvo u struci, da se usavršavate i napredujete. Ako, pak, odgovorite da želite siguran posao i platu svakog mjeseca odajete utisak da vam nije važno čime se bavite i samim tim poslodavcu nećete izgledati kao prihvatljiv kandidat.

Potencijalni pretpostavljeni će cjeniti ako naglasite da ste spremni da pružite doprinos kompaniji i razvoju poslovanja.

 Gdje biste želeli da budete za 5 ili 10 godina?

Važno je da poslodavcu stavite do znanja da znate šta želite u karijeri i da vam je važan napredak. Ako nemate viziju razvoja sopstvene profesionalne budućnosti, može se steći utisak da vam je svejedno čime ćete se baviti, što povećava šanse za eliminaciju.

 Kakav je bio vaš odnos sa šefom na prethodnom radnom mjestu?

Bez obzira na kvalitet odnosa sa prethodnim poslodavcem, najbolje je da o njemu, kao i o kompaniji za koju ste radili, govorite kao o vrijednom iskustvu iz kog ste izvukli pouke. Nemojte da ogovarate prethodnog poslodavca ili da ga pominjete u negativnom kontekstu. To može da vam donese samo negativne poene.
Ne preporučuje se ni da izbjegavate odgovor. Možete uopšteno da kažete da ste imali dobar ili loš odnos sa prethodnim šefom, ali da je to za vas svakako dragocjeno iskustvo jer vam je donijelo spoznaju kakav posao (poslodavca) želite.

Zašto želite da napustite kompaniju u kojoj trenutno radite?

Preporučljivo je da kažete da ste na prethodnom radnom mjestu dostigli maksimum i da želite dalje da napredujete i da se usavršavate. Ovo je pravi razlog za promjenu radnog mjesta i može da bude veliki plus u očima budućeg poslodavca koji vas može vidjeti kao ambicioznu osobu i potencijalnog člana tima.

 Šta mislite o prekovremenom radu?

Iako vas vjerovatno zgražava sama pomisao da ćete umjesto na Adi Ciganliji, vikendom biti na poslu, ni u snu to nemojte reći potencijalnom šefu. Kada vas primi onda je moguće naknadno pregovaranje. Dakle, potrebno je da pokažete spremnost za prekovremeni rad i dodatno angažovanje jer to poslodavci često očekuju.

Zašto bismo zaposlili baš vas, kako možete da doprinesete našoj organizaciji?

Na ovo očekivano i pomalo dosadno pitanje poslodavca nikako nemojte odgovoriti sa „Zato što mi je potreban posao“ ili „Zato što sam dobar radnik“. Takvi odgovori su isuviše tipski i bezlični. Vaše šanse za zaposlenje biće daleko veće ako smislite odgovor poput ovog: „Posjedujem sve kvalitete koji su vam potrebni da bih doprinijela još boljem poslovanju vaše kompanije“. Navedite i koji su to kvaliteti.

Izvor: Žena.blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/i-poslodavci-imaju-svoja-trik-pitanja/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot