Da li životinje sanjaju?

Objavljeno: 20. 7. 2016 u 11:27h

Ako ste ikada vidjeli kako se vaš ljubimac trza ili cvili u snu, vjerovatno ste se zapitali da li i životinje sanjaju i šta.

Naučnici se slažu da sisari prolaze kroz REM fazu u toku sna gdje se najčešće formiraju snovi. Međutim, teško da možemo da saznamo o čemu tačno sanjanju životinje. Zato su istraživači riješili da ispitaju šta se događa u mozgu pacova dok spavaju.

Danijel Bedor i Met Vilson sa Masačusetskog instituta za tehonologiju stavili su pacove na traku za trčanje na čijem kraju je bila hrana i pratili njihove moždane aktivnosti. Nakon toga su bilježili aktivnost mozga pacova u toku sna, odnosno REM faze. Naučnici su došli do podataka da su iste aktivnosti u mozgu zabilježene i dok su pacovi trčali ka hrani i dok su sanjali. Zaključili su ne samo da pacovi sanjaju, već da sanjanju da trče na pokretnoj traci.

Profesor psihologije i autor knjige “Inteligencija pasa” dr Stenli Koren tvrdi da psi prolaze kroz iste faze sna kao i ljudi, ali je taj proces kod njih brži. Naime, manji psi poput pudlice mogu da sanjaju na svakih deset minuta, dok kod krupnijih vrsta razmak između snova može da bude i do 90 minuta.

Ne sanjanju samo sisari, tvrde Amiš Dejv i Danijel Margoliaš sa Univerziteta Čikago. Oni su došli do rezultata koji pokazuju da mozak starijih zeba pokazuje iste aktivnosti u toku sna kao i kada pjevaju.

Izvor: nationalgeographic.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/da-li-zivotinje-sanjaju/||claudebot