Na klima uređaju podesite ovu temperaturu, i potrošićete manje struje!

Objavljeno: 17. 7. 2016 u 14:31h

Klima uređaji su nam prijeko potrebni  tokom ljetnih mjeseci.

Možda se čini kao nepotrebna potrošnja električne energije kada palite i gasite klima uređaj, ali na taj način zapravo ćete uštedjeti popriličnu količinu novca, a klima uređaj na taj će način i bolje raditi. Naime, sistem za rashlađivanje prostora najbolji je kada radi punom brzinom, nego kada radi u kraćim periodima manjom brzinom kako bi se održala konstantna temperatura cijeli dan. Osim toga, kada klima uređaj radi punom brzinom, bolje će i otjerati vlagu iz vašeg doma.

Električnu energiju možete uštedjeti, i ako termostat na klima uređaju podesite na višu temperaturu (razlika između temperature u prostoriji i spoljne temperature ne bi smjela biti veća od 7 do 10 stepeni). Prema nekim podacima, klima uređaj troši 3 do 5 posto manje energije sa svakim stepenom više na termostatu. Za maksimalnu uštedu energije, klima uređaj ostavite da radi na 26 ili više stešeni Celzijusovih, dok vas nema kod kuće.

Donosimo još 4 načina da se istovremeno rashladite, i uštedite energiju koristeći klima uređaj:

Kupite klima uređaj s podesivim termostatom

Na taj način moći ćete podesiti temperaturu kakvu želite imati u prostoriji, i kada se vratite kući prostorija će već biti ugodno rashlađena.

Kupite ventilator

Ventilator možda neće rashladiti prostoriju, ali ćete se zbog strujanja vazduh osjećati prijatnije i kada je u prostoriji viša temperatura. Na taj način termostat na klima uređaju moći ćete namjestiti na višu temperaturu i tako trošiti manje energije, a opet se rashladiti. Međutim, s obzirom na to da ventilator ne snižava temperaturu u sobi, nema smisla ostavljati ga upaljenog dok vas nema kod kuće jer ćete tako samo bespotrebno trošiti struju.

Posadite grmlje

Veliko grmlje koje stvara sjenku posađeno s južne i zapadne strane vaše kuće, smanjiće akumuliranje vrućine tokom dana.

Napravite promaju

Najlakši način kao rashladiti prostoriju je da otvorite prozor, ali ne previše. Što manje otvorite prozor, to ćete stvoriti veću promaju. Otvorite prozore u više prostorija u vašem domu kako biste vidjeli na koji način se stvara najbolja promaja.

Izvor: kolektiv.me

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/na-klima-uredaju-podesite-ovu-temperaturu-i-potrosicete-manje-struje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot