Pet neistinitih mitova o njezi kućnih ljubimaca

Objavljeno: 19. 5. 2016 u 13:21h

Među vlasnicima kućnih ljubimaca često kruže razne netačne informacije o zdravlju i njezi životinja.

Kako bismo razjasnili neke stvari, pogledajte spisak nekih od najčešćih zabluda o zdravlju kućnih ljubimaca i šta je zapravo istina.

“Zaštita od parazita nije neophodna cijele godine”

Neki paraziti, kao što su gliste, mogu zaraziti životinju cijele godine, pa je neophodna kontinuirana i efikasna prevencija. Međutim, posljednjih godina je primjećen porast slučajeva ujeda krpelja tokom zimskog perioda, kao i pojava buva. Zato je važno da vašeg ljubimca zaštitite protiv ovih parazita tokom cijele godine.

“Sterilizacija smiri životinju”

Sterilizacija psa mužjaka ukoliko je urađena u ranom periodu smanjiće određena neprijatna ponašanja, kao što su zaskakivanje i obilježavanje teritorije mokraćom. Ipak, sterilizacija životinja može imati višestruke koristi po zdravlje ljubimca, kao što je zaštita od raka testisa, prostate, materice…

“Mačke obeležavanje urinom svoju teritoriju”

Iako mačke ponekad koriste urin kako bi obilježile svoju teritoriju, učestalo mokrenje van kutije sa pijeskom može biti ozbiljan zdravstveni simptom infekcije urinarnog trakta, kamena u bešici, dijabetesa… Ponekad ovakvo ponašanje može biti znak da vaša maca pati od anksioznosti. Ukoliko primjetite ovo nepoželjno ponašanje, odvedite ljubimca kod veterinara na pregled.

“Ljubimcima ne treba da se peru zubi”

Ukoliko se životinji ne peru zubi redovno, može doći do ozbiljnih bolesti desni kao i da značajnog smanjenja opšteg kvaliteta života ljubimca.

“Jedini način da pokažemo ljubimcu ljubav je putem hrane”

Znamo! Teško je odoljeti njihovim očima dok traže još jednu poslasticu. Međutim, previše hrane i poslastica dovodi do raznih zdravstvenih rizika. Gojaznost može dovesti do problema sa kožom, kostima, srcem, jetrom, kao i do artritisa. Posavjetujte se sa vašim veterinarom koliko je hrane dovoljno vašem ljubimcu. I naravno, kada želite da pokažete malo ljubavi krznenom prijatelju, kvalitetno provedeno vrijeme uz igru je nabolji način.

Izvor: zivotinje.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/magazin/pet-neistinitih-mitova-o-njezi-kucnih-ljubimaca/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])